1458. január 24-én a fegyveres köznemesi tömegek hol választották királlyá Hunyadi Mátyást?
Szia! Szerintem "Rákos mezeje". Erre alapozom:
"Miközben a budai várba félrevonult főurak hosszasan alkudoztak, a Rákos mezején fegyveresen várakozó köznemesség türelmetlensége nőttön-nőtt. Buda és Pest fölbolygatott lakossága is izgatottan leste a híreket: Szilágyiék gondoskodtak a szándékaikat elősegítő közhangulatról. Gyerekek járták a város utcáit csapatostul, és kiáltozták: "Mátyást akarjuk királynak, isten adta oltalmunkra, mi is őt válasszuk!"
Ha ez nem győzte is meg a főurakat, a Rákos mezejére fölvonultatott zsoldosok meg az ugyanide ácsoltatott akasztófák már döntő érvnek bizonyultak. Szilágyi Mihály erőszakos föllépése véget vetett a vonakodásnak - a főurak és főpapok tanácsa Mátyást választotta. A a Duna jegén érte a vár felé özönlő türelmetlen tömeget. 1458. január 24-én, csatlakozva a főurak és főpapok akaratához, a nemesek és a városok követei itt kiáltották királyukká az alig tizenöt esztendős Hunyadi Mátyást, s választották kormányzóvá Szilágyi Mihályt."
Kisfaludy Katalin: Matthias Rex. Gondolat, 1983. 10. o.
-Macska-
Bocsi. Kimaradt egy szó: "A hír a Duna jegén érte..."
-Macska-
A Duna jegén. Azt hittem ez egyértelmű.
,,Köszönöm hogy naggyá tettél minket Te, és a sereged! ''
Titkolt Ellenállás - Hunyadi Mátyás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!