Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit tudtok az 51. államról?

Mit tudtok az 51. államról?

Figyelt kérdés

Az 51. állam egyfajta... "jelenség" az USÁ-ban, ami lényegében azt firtatja, hogy mi lesz a következő terület, amit az USA 51. államként annektál (mivel eddig 50 van). Ezt tudom. Csak az a baj, hogy részletes leírást csak angolul találtam és nem tudok olyan jól angolul, hogy ezeket megértsem.

Ha találtok magyar oldalt róla, kérlek linkeljétek be! De az is tökéletesen jó, ha saját szavaitokkal mondjátok el.

A fő kérdésem az lenne, hogy mely területeket szoktak emlegetni potenciális 51. államként, miért és mekkora a realitása, hogy ezeket a területeket az USA ténylegesen és tartósan annektálja és valódi tagállammá váljanak?

2010. jún. 23. 14:44
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

"Az 51. állam egyfajta... "jelenség" az USÁ-ban, ami lényegében azt firtatja, hogy mi lesz a következő terület, amit az USA 51. államként annektál (mivel eddig 50 van)."

- Nem. Az 51. állam nem egy "jelenség", hanem valóban az Egyesült Államok 51. állama, amely egyelőre azonban csak elméletben létezik. Azt nem tudom, mennyire reális, de leggyakrabban Puerto Ricót emlegetik, amelynek meg is van a támotagatottsága. A másik lehetséges még, a főváros, District of Columbia (DC) államként való elismerése, amelynek jelenleg más a státusza. Emellett felmerült még kisebb az országon kívüli, de a amerikai fennhatóság alatt álló területek csatalakoztatása. Guam, Virgin-szigetek, Amerikai Szaoma stb.)

2010. jún. 23. 15:00
 2/8 A kérdező kommentje:

"Nem. Az 51. állam nem egy "jelenség", hanem valóban az Egyesült Államok 51. állama, amely egyelőre azonban csak elméletben létezik."

Jól van. Igazad van. De ez csak megfogalmazás kérdése.

A válaszod többi részét köszönöm

2010. jún. 23. 15:04
 3/8 anonim ***** válasza:
93%
Ja, még hozzátenném, hogy bizonyos államoknál felmerült a területi osztódás is, ami az 51. állam létrejöttének egy kevésbé izgalmas megvalósulása lenne.
2010. jún. 23. 15:05
 4/8 A kérdező kommentje:

Konkrétumokat tudnál mondani?

Mármint hogy hol merült fel egy állam ketté osztása, mely állam esetében és miért?

2010. jún. 23. 15:06
 5/8 anonim ***** válasza:
92%

Itt tucatnyi példa van felsorolva: [link] (de eprsze angolul)

Viszont talán a legfigyelemreméltóbb New York City (vagy annak különválása New York államtól. Lond Island pedig azért szeretett volna különállni, hogy az ott befizett adó ott is maradjon, mivel tudtommal jómódúbb a sziget, mint az állam egészében véve.

2010. jún. 23. 15:15
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Tudtommal ez nem azt jelenti, hogy mi lesz a következő terület, amit majd bekebelez az USA, vagy valamelyik állam kivállik. Sokkal inkább az olyan országokra használják, melyek olyan erős kapcsolatban állnak az USAval, hogy kvázi már az ország része lenne. Így valóban használják Puerto Ricora, ennek van a legnagyobb esélye valóban 51. állammá is válnia.

Viszont személyes tapasztalataim alapján igen gyakran használják a "hátsó kertjükre", Kanadára is, ahol a többség angolul beszél, és gyakorlatilag a gazdasága olyanannyira összefonódott az USA államaival, hogy gyakorlatilag szerves része lett.

Ugyanúgy használják a "weekend helyükre" is, Mexikóra, ahova a déli területekről nagyon gyakran járnak ki partyzni, horgászni, és így a helyi ipar szinte teljes mértékben az amcsik kiszolgálására rendezkedett be.

Viszont az iraki és az afgán háború idején használták Angliára is, amely mint csahos kutya követte a gazdit. (Angliára utal az 51.állam című, amúgy popcornnal egyszer megnézhető film is)

2010. jún. 23. 16:11
 7/8 A kérdező kommentje:

Kedves 15:15-ös!

Azt az oldalt én is megtaláltam, csak nem tudom elolvasni. Pont ez a probléma.

A többit köszönöm.

2010. jún. 23. 17:04
 8/8 anonim válasza:

Szerintem Puerto Rico lehet majd

District of Columbia semmiképp!

2016. dec. 28. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!