Szerintetek a kivétel erősíti a szabályt, vagy inkább
próbára teszi azt?
Figyelt kérdés
2010. jún. 21. 10:18
1/8 anonim válasza:
Hááát ... ha hihetünk a szólásnak, akkor erősíti ... Különben meg, nem tök mindegy ? :)
2010. jún. 21. 10:25
2/8 anonim válasza:
ha a kivétel erősíti a szabályt, akkor a legerősebb szabály az, ami sosem érvényes...
2010. jún. 21. 11:05
3/8 anonim válasza:
Inkább próbára teszi. Most egy nagyon primitív szabállyal jönnék: az alsósoknak megtanítják, hogy a szó végén az ú és az ű legtöbbször hosszú, és felsorolják a kivételeket három-négy sorban, majd a végére biggyesztik, hogy stb. Rengeteg kivétel, és szerinted erősebb lesz tőle a szabály?
2010. jún. 21. 11:12
4/8 anonim válasza:
Mondd csak. Te rá bíznád az életed egy olyan szabályra, ami bizonyos körülmények között nem érvényes?
Szerintem inkább a kivétel eltörli a szabályt és új szabály megalkotását teszi szükségessé.
2010. jún. 21. 12:05
5/8 anonim válasza:
Ez félre lett fordítva még régen, azaz rosszul ivódott bele a köztudatba, eredetileg úgy szólna hogy "kivétel nélkül nincs szabály".
Nem tudom hogy érted hogy próbára teszi a szabályt, de gondolj bele ha tilos a dohányzás tábla mellett cigizel, akkor erősebb lesz a szabály, mások attól nem mernek majd? Nem.
Ha senki sem cigizne ott, akkor nem kellene kitenni a táblát, nem kellene szabályt hozni. De ha vannak kivételek, akik cigiznek ott pedig nem lenne szabad/biztonságos(mondjuk gyúlékony akármik vannak ott), szabályt kell állítani. Remélem érthetően elmagyaráztam:)
2010. jún. 21. 17:29
6/8 anonim válasza:
Az a szabály, ami alól van kivétel,már nem tekinthető érvényes szabálynak. a kivétel "tönkreteszi" a szabályt!
Hozzátenném, hogy ez a "szabály" szó meghatározás, definíció értelmű változatára vonatkozik.
A játékszabályoknál és egyebeknél pedig magának a szólásnak nincs értelme.
2010. jún. 21. 20:17
7/8 anonim válasza:
Eredetiben: Exceptio probat regulam. Tehát nem "erősíti", hanem "próbára teszi" a szabályt. Ha belegondolunk így sokkal értelmesebb is.
2010. jún. 21. 21:26
8/8 anonim válasza:
Sokan összekeverik a szabályszegést a "kivétellel". Szerintem ez jó a közmondás. Jobban hiszek a szabályban, ha megemlítik azt is, hogy milyen esetben nem érvényes. Gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, amikor felmentést kaphatunk egy szabály alól, mert a betartásával ártanánk azoknak is, akiknek a védelmére hozták, vagy aránytalanul nagy áldozatot kellene hoznunk, ha betartanánk.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!