Mire nem igaz az ezség?
Oké, azt hittem elírás, de a thisness után már tudom, hogy nem.
Def. szerint az ezség csupán egyetlen dologgal való azonosságot jelent. Nem nagyon lehet másra értelmezni, mint a saját magával való egyezésre.
Mit értesz azon, hogy mire nem igaz?
Mert ugyebár csak a saját magammal való azonosságomra igaz, semmi másra.
Semmi sem azonos önmagával, mert mire a második hivatkozást kimondod az első már megváltozott.
Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. (Epheszoszi Hérakleitosz)
"Mire nem igaz, hogy azonos lenne önmagával? (metafizika)"
Gondolom, ha metafizika, akkor tudományos jellemzők nem játszanak. Akkor mik legyenek a vizsgálati szempontok?
Definiáld az általad jelenleg értendő azonosságot.
Attól, hogy metafizikai filozófia, még lehet tudományos igényességgel vizsgálni a kérdést, úgy vélem rosszak a prekoncepcióid, melyekkel tudománytalannak bélyegzel dolgokat(, de ez ezen a fórumon általános probléma).
Van egy olyan tézis, hogy minden azonos önmagával. Nagyon egyszerű a kérdésem, nem tudom mit nem lehet ezen érteni - olyan dolgot keresek, amire ez nem igaz. Adok annyi szabadságot a válaszadással, hogy az önazonosságot ti definiálhatjátok.
"úgy vélem rosszak a prekoncepcióid, melyekkel tudománytalannak bélyegzel dolgokat"
Hmm, ha a hazajáró szellemet kilóban kezdjük mérni, az nem teszi tudománnyá. :)
"Adok annyi szabadságot a válaszadással, hogy az önazonosságot ti definiálhatjátok."
Pont ez az, ami a visszakérdezésem lényege volt. Az önazonosság definíciója nélkül teljesen értelmetlen.
És ha ebben neked nincs kijelölt irányod, akkor a kérdés értelmetlen.
Az azonosságra lehet szempont az egyforma ruhától a szubatomi azonosságig minden.
Senki nem is beszélt itt szellemekről. :)
Jó, akkor adok egy lehetséges kiindulási alapot: Az azonosság legyen numerikus azonosság.
Jól érzem, hogy ez a háromszoros negálásos kérdés ikertesója? :D
Ahhoz, hogy egy fizikai dologra ez ne lehessen igaz, kell lennie egy másik ugyanolyan dolognak ugyanott és ugyanakkor, objektív megkülönböztető tulajdonság nélkül.
Gondoltam rá, hogy esetleg ha 2 atom a téridő egy konkrét pontján azonos valószínűséggel tartózkodik (mivel diszkrét pozíciójuk nincsen), akkor a megkülönböztethetetlenségük miatt teljesül az elvárás, de tulajdonképpen az önazonosságuk ettől még megmarad, csak kibővül az egymással való azonosságukra is.
Amivel esetleg feloldható, az a szubjektív világegyetem. Ha minden megfigyelő külön valóságot kap a téridő ugyanazon felületén, akkor ami neked "ez", az senki más számára nem ugyanaz. Ha nincs objektivitás, nem létezik ezség. (Szerintem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!