Jobb most, mint eddig bármikor?
Á, régebben ennél sokkal ostobább kérdések is voltak.
Kérdező:
- születéskor várható élettartam? Eleve 10 gyerekből mennyi hal meg születés közben?
- életminőség? Mennyit kellett idáig éhezned?
- tanulási lehetőségek? Csak a szülők foglalkozását választhatod?
- kimehetsz este az utcára, vagy a közeli erdőbe, és élve haza is érsz?
- orvosi ellátás? Purgálás és pókháló?
- technika? Lift, telefon, számítógép?
- stb. stb.
Akármennyire sok hírt kapunk a világban dúló kisebb-nagyobb csatákról, háborúkról, ilyen kevés, mint most, nem volt soha.
A többi odafent már fel lett sorolva.
Ahol jelentősen xarabbul áll a széna, mint bármikor az emberi történelem alatt, az a környezeti kár.
" 1990 előtt mindenki keresett annyit, hogy családostól átlagos szinten meg tudott élni."
Igen. Parizert zabálva egy héten 8 nap. Mert rendes húst akkor is állatira meg kellett gondolni.
"Ha nem tetszett a főnököd otthagytad s délután már volt másik munkád."
Micsoda?
Akinek a munkakönyvében kétt munkahelynél több szerepelt, azt már kutya sem akarta felvenni, mert hogy állásszédelgő. És több diplomás mérnökök dolgoztak sittesként, mert nem voltak 'jó káderek".
"Rengeteg állami lakás épült / közel 700 ezer / aminek a bére először 3.6, majd 5.2 Ft volt m2-ként."
Amik ma teljesen lakhatatlanná válnak a filléres, trehány kivitelezés miatt és az eddigi éveikben is olyanok voltak, amit nyugaton lakhatatlannak neveznek.
"Nem igaz hogy nem lehetett utazni, én 14 országban jártam 1975-1995 között."
Egészségedre.
Nehogy már előadd, hogy ez volt az átlag.
Nekünk fél évet kellett spórolni, hogy a hűtőszekrény meg a C64 ismerős Trabijának a segítségével bejöjjön a Mariahilferstasseról (mert szüleim 30 éves részletre a panellakást még kinyögték, de már motorkerékpárra nem futotta, nem hogy kocsira). Belföldi nyaralást támogatta az állam, minden nagyobb cégnek volt (ilyen-olyan színvonalú) bérnyaralóhelye valami fürdőhelyen, ez igaz. Ennek megfelelően komplett gyerekkorom alatt egyszer sikerült egy hétig Leányfalun, egy hétig Balaton-Lábdihegyen nyaralnom. Persze úttörőtábor, az volt dögivel. Barakkokban, KISZ-propaganda toborzással.
"Lehetne folytatni, de regény lenne belőle."
Lószart, nagy-nagy történelem-hamisítás lenne belőle.
Persze, volt akinek marhára jó volt a régi rendszer.
De ne vetítsünk már, hogy mindenkinek hű de király volt.
Aki pártszinten benyalta magát a buliba, az jól elvolt.
A kisembernek meg joga volt dolgozni, este berúgni és megdögölni. Ennyi. Apám technikusként a kollégái által sokszor lett megszavazva művezetőnek, de sosem nevezték ki, mert NEM VOLT PÁRTTAG. Nagyapám ugyanígy maradt nyugdíjig kétkezi munkás.
Létbiztonság, az volt. De olyan színvonalon, amin ma egy hónap után inkább felkötnéd magad.
Unom az ilyen "régen 2 forint volt a kenyér" hamis nosztalgiázós szövegeket.
Akinek hiányzik, lehet cuccolni és költözni Észak-Koreába.
Wadmalac, igazad van, de ha már nosztalgia:
régen volt normális kenyér, párizsi, virsli, sajt, citromlé, szalámi, zsebkendő...
na, szalámi még van, de horror áron. A többi szemét (és még nem is olcsó).
"Wadmalac, igazad van, de ha már nosztalgia:
régen volt normális kenyér"
Hááát, nem.
Kis magánpékségekben igen. A sima állami ABC-kben folyamatosan tegnapi kenyér volt, abból sem a legjobb. És ahogy bántak az áruval... Ma nem ennéd meg.
"párizsi, virsli, sajt,"
Na ez tényleg csak a nosztalgia, a régi emlék megszépül. Az a parizer olyan vizes, mócsingos volt, hogy csak na és zöldülésig ott volt a pultokban.
"citromlé"
Nem, az "átkosban" a citromlének sokszor még 10%-a sem volt citromlé.
Iszonyat mennyiségű mesterséges cuccot megetettek velünk, csak nem tudtuk.
"szalámi,"
Amit annak lehetett nevezni, az akkor is q drága volt. És ezért lassan fogyott, penészes lett és bizony volt, amikor rajtakaptam a bolti eladót, ahogy felmosóvödörben ronggyal súrolta a penészt a szalámiról. ffffuj.
"zsebkendő..."
?
Nem tudom, mi a baj a mai papírzsepikkel?
Nekem úgy rémlik, régen volt egy fajta, amivel egy nap alatt véresre lehetett reszelni az ember orrlyukát.
WC-papírban hasonló választék volt.
Na, nem volt az annyira fantasztikusan jó.
Én is visszasírom a hagyományos krémtúrót, a dobozos fagyasztott málna- és eperpépet, a dunakavicsot, franciadrazsét, de ez csak nosztalgia tényleg, a mai termékek sokkal jobb minőségűek (nem a tecaó oécsóspolcán, de talán még az is).
Régen csak a párttagok utazhattak külföldre. A legtöbb párttag zsidó volt. Akik ma mind szélsőbalosok.
A szart ugyan úgy drágán rádsózták mint manapság. Csak ma látványosabban tudod kiverni a balhét és könnyebben jut el a hír több emberhez. E miatt azért nagyobb a rettegés, hogy tönkre megy az üzlet ha simliznek, de így is simliznek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!