Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogyan válaszolható meg, hogy...

Hogyan válaszolható meg, hogy egy kérdés megválaszolható-e?

Figyelt kérdés
2017. aug. 2. 11:17
 1/9 anonim válasza:
90%
És ti ilyen retardált kérdésekre várjátok a válaszokat, felfoghatatlan.
2017. aug. 2. 11:37
 2/9 A kérdező kommentje:
akkor neked az a kérdésem, hogy mi adja a különbséget két kérdés minőségében, valamint mitől lesz egy kérdés egy adott minőségben több egy másiknál.
2017. aug. 2. 11:47
 3/9 Shai-Hulud ***** válasza:
53%

Így:

[link]

:-D

2017. aug. 2. 11:51
 4/9 A kérdező kommentje:
a kérdésem szempontjából lényegtelen, hogy bizonyos elméletek teljesek-e, de köszi :)
2017. aug. 2. 12:04
 5/9 Wadmalac ***** válasza:
85%

Mondok egy leegyszerűsített triviális hülye kérdést (nem azonos irányú, de tartalomra, értékre azonos kérdések sajnos mindennapiak):

Meg tudja valaki mondani, mi okozza az elefánt bőrének lila színét?

Erre válaszol valaki, hogy te, izé, az elefánt bőre nem lila.

Erre a kérdező visszaírja, hogy hülyék nem válaszoljanak, csak szakértők és különben is, nem kapott választ a kérdésére.

Na kb. minden tizedik kérdés ilyen.

2017. aug. 2. 12:39
 6/9 A kérdező kommentje:
igazad van
2017. aug. 2. 13:51
 7/9 anonim ***** válasza:
Ugy valaszolhato meg, h megvizsgalod tartalmi vagy szemantikai szempontbol van e egyaltalan ertelme a kerdesnek.
2017. aug. 2. 15:52
 8/9 A kérdező kommentje:
és ha van értelme megválaszolható, ha nincs értelme, akkor nem?
2017. aug. 2. 15:57
 9/9 Wadmalac ***** válasza:

"és ha van értelme megválaszolható, ha nincs értelme, akkor nem?"

Az #5-ben pont erre írtam példát.

Válasz mindig lehet, csak a kérdező információ-igénye szempontjából annak nem biztosan van értéke.

Ennek egy variációja az olyan kérdés, ami olyan premisszára alapozva kérdez, ami hamis.

"Csak igennel vagy nemmel válaszolhatsz. Tudják otthon,hogy bzi vagy?"

Ugyanígy a kérdező információigénye szempontjából nem megválaszolhatóak a hiányos kérdések, amelyek nem tartalmaznak minden szükséges adatot a kérdés megválaszolásához.

Erre példa lehet egy kétismeretlenes egyenletrendszerből csak egy egyenlet megadása és így gyökök keresése.

Meg természetesen sajnos példa erre ez a kérdés is, mert nem derül ki egyértelműen, pontosan milyen aspektusaira kíváncsi a kérdező a kérdésnek.

De ez még mind nem az alkérdés, mármint hogy mi határozza meg, hogy egy kérdésre adott válaszok közt mi határozhat meg minőség- illetve értéksorrendet.

Természetesen nagy általánosságban rá lehet mondani, hogy az, hogy a kérdésben rejlő információigényt milyen hatásfokkal elégíti ki, illetve esetleg hogy a kérdést meghaladó értékes plusz információkat (mondjuk a kérdező látens igényeire) mennyire tartalmaz.

Elég nehezen tudom elképzelni, hogyan lehetne ezt pontosan megválaszolni NEM specifikusan, szerintem adott kérdésre lehet erre jobb választ adni.

Tekintsük ezt a laikus véleményemnek, nem tudom, van-e erre pontos bölcsézeti-filozófiai megfogalmazás.

Ha van és valaki megadja majd, én is kíváncsi leszek.

2017. aug. 3. 10:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!