Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek mi a baj a Liska-m...

Szerintetek mi a baj a Liska-modellel?

Figyelt kérdés

2017. máj. 4. 18:25
 1/9 A kérdező kommentje:
Kérem csak az válaszoljon, aki ismeri a modellt, vagy megismerte.
2017. máj. 4. 18:26
 2/9 anonim ***** válasza:
A közösségi kockázatvállalás hiánya.
2017. máj. 5. 09:10
 3/9 A kérdező kommentje:
Ez alatt pontosan mit értesz? Ha jól tudom az egyéni felelősségvállalás az alapköve a modellnek, és ezt kimondottan jó dolognak gondoljuk. Vagy te nem? Vagy a kettő nem ugyanaz?
2017. máj. 5. 11:37
 4/9 anonim ***** válasza:

1. Kellően elfeledték, hiszen vagy negyven éve volt téma.

2. Akkor sem volt megfelelő a közeg a befogadására, ma ugyanannyira nem megfelelő.

3. Senkinek se érdeke a népszerűsítése.

4. Nem a modell alapeszméjében van a probléma, hanem a kidolgozottságában. A Liska modell az ember evolúciós jellemére épít, de nem fejti ki a gyakorlatban alkalmazható módra.

2017. máj. 5. 15:53
 5/9 A kérdező kommentje:
engem most az érdekel, hogy a modell alapeszméjében van-e mégis valami probléma, vagy valaki lát-e benne problémát, vagy az ebből levezethető következményekben
2017. máj. 5. 18:24
 6/9 anonim ***** válasza:
Hogy erre valaki érdemben válaszoljon, újra végig kell olvasnia és gondolnia a modellt. Ezt nem várhatod el senkitől.
2017. máj. 6. 09:57
 7/9 A kérdező kommentje:
vannak sokan akik ismerik, egyébként meg, ha valaki régen olvasta, és nem érdekelte, akkor valószínűleg azért mert valami miatt szkeptikus volt vele szemben, és erre emlékezhet, mert pont erre vagyok kíváncsi, egyébként meg érdemes újra elolvasni
2017. máj. 6. 10:46
 8/9 anonim ***** válasza:
A jelenlegi gazdasági modellben van például TB, van nyugdíj, amit egy közös kalapból fizetnek. A Liska modellel az jár(hat)na jól, aki ép, egészséges, még nem öreg, és hamar talál állást. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor csak a vagyonát élheti fel, a közösség nem fogja őt támogatni. És mi történik, ha elfogyott a vagyon, és nem talált munkát? Elmegy koldulni?
2017. máj. 6. 20:41
 9/9 A kérdező kommentje:

A TB és nyugdíj helyét átveszi itt a társadalmi örökség. Ezen kívül biztosítási alapon bárki köthet magának egészségbiztosítás pluszban is. Koldusok ma is vannak, de ha a modell egyébként jobban működik, mert az a lényege, hogy hatékonyabb, spórol, így a társadalmi örökségbe is több jut, mint a TB-be és egyebekbe ma, így elvileg mégiscsak jobb átlagosan, és ha valaki mégis koldul, akkor annak valószínűleg több alamizsnát is adnának, mert egyrész átlagosan tehetősebbek lennénk, másrészt ha valakinek úgymond alapjövedelme van, akkor talán az adakozát is könnyebb szívvel teszi alapból.

Szóval szerintem a koldulás matematikailag is kevésbé lesz valószínű, másrész könnyebb is lenne koldulni, harmadrészt igazságos. Szerintem nem a koldulás a baj, akkor inkább az olyan kirívó esetek, mint a hatalmas összegű egészségügyi költségek, mondjuk maikor valakinek olyan betegsége van, amire több milliós gyógyszer vagy műtét a megoldás. Ezeket ma sem mindig állja a TB, és persze kérdés, hogy mennyire igazságos, persze az etikánk tiltakozik ellene, hogy egy ilyen embert szenvedni vagy meghallni hagyjunk, de azt gondolom, hogy a másik rendszerben is ilyen esetekben ugyanúgy lehet gyűjtést rendezni és adományokból fedezni, mint egyébként ma is sokszor csak ez a lehetőség van. És így az emberek egyéni igazságérzetére és etikájára van bízva, ami szerintem igazságosabb, és talán hasznos is az emberiség számára, viselkedés és morál szintjén, mert ma az van, hogy elmegy mindenki a nyomorult szerencsétlen rászorulók mellett, mert majd az állam gondoskodik róluk, kiutaltuk nekik ezt a tevékenységet, meg az egyházaknak.

2017. máj. 7. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!