Szerintetek melyik a tíz legfontosabb könyv a világon?
Melyek az amelyek a legnagyobb hatást váltották ki?
Szerintem;
Biblia
Korán
Hitler: Mein kampf
Marx - Engels: Kommunista kiáltvány
Machiavelli: A fejedelem
Luther Márton kis kátéja
Darwin: a fajok eredete
Newton: A természetfilozófia matematikai alapelvei
Descartes: Értekezés a módszerről
Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe
Ha te ilyen kérdést teszel fel, a végtelenségig el lehet vitatkozni rajta. E témában értelmetlenség sorrendet felvetni, pláne egy tízes csoportba való tartozást/nem tartozást megítélni. Minden ismeret nélkül, puszta belső meggyőződésből persze lehet válaszolni, ebből legfeljebb valamiféle szociológiai eloszlást lehet megállapítani, azt, hogy mely írások a legfontosabbak, nem.
Ha viszont úgy kérded, fontosak-e a felsoroltak, illetve tehető-e még hozzájuk bármi, akkor oké. És szerintem tehető. Te filozófiai oldalról közelítesz. De például akad néhány olyan tudományos felismerés (és annak írásos megfogalmazása), amely hasonlóan fontos. Hippokratész például lefektette az orvoslás alapjait. A római kor teremtette meg a jog filozófiai eszköztárát. Pasteur óta tudjuk, hogy lehet fertőtleníteni. Einstein új világképet teremtett. De hogy magyart is említsek: ennek alapjait Bolyai (és Lobacsevszkij egymástól függetlenül) teremtette meg.
De például Pheidiasz és Micheangelo nélkül sem képzelhető el a művészet.
Számomra pl. egyértelműen benne van a Galaxis Útikalauz Stopposoknak ötrészes trilógia is az első tízben. Anno az életemet mentette meg ez az irodalmi műremek. :)
Oké, ez csak az én saját egyéni különvéleményem, de te azt kérdezted, hogy "szerintem melyik".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!