Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szereted a filozófiát? Mely...

Szereted a filozófiát? Mely művek voltak rád hatással?

Figyelt kérdés

2016. nov. 6. 19:16
 1/2 anonim ***** válasza:

Nem tanultam ugyan,de olyan sokat foglalkozok vele,hogy a véremmé vált mára.

Én a régmúlt filozófusainak gondolkodásmódját szeretem leginkább.Ők azok,akik nagy hatással vannak rám.Javaslom neked is,hogy a régi nagy szellemek társaságával töltsd el a filozofálásra szánt idődet.

Lucius Annaeus Seneca - Erkölcsi levelek

[link]

Niccolò Machiavelli - Fejedelem

[link]

2016. nov. 6. 20:48
 2/2 anonim ***** válasza:

A filozófia része az életünknek, a filozófia az, ahogyan saját magunkat és a világot látjuk, és persze a filozófia maga a kapcsolatunk a világgal. Tehát lehet nem szeretni, kb. ez olyan, mintha magunkat nem szeretnénk.

A régi nagyokat természetesen érdemes olvasgatni, az ő bölcsességeikre is szükség van, de a legújabbkori szerzőket, műveket is tanulmányozni kell, mert a társtudományok - tehát az embertudományk, főként az evolúció és a hozzá közelálló szaktudományok - eredményei manapság már sűrűn sorjáznak a képernyőnkön, és nagyon közel állunk szerintem ahhoz, hogy végre reálisan el tudjuk helyezni magunkat, az embert a világban, az evolúcióban, az idő és az élet országútján.

És még valami. A filozófia eredményes műveléséhez nem elég az ész, szükség van a tisztességre, az erkölcsösségre, tehát az önkritikus szemléletre és mások megbecsülésére. Aki csak nagyon okos, de nem elég tisztességes, abból válhat ugyan akár még híres filozófus is, egy ideig, de aztán az emberek rájönnek, hogy az illető csak a saját karrierjét építette föl, és valójában semmi újat és főként, semmi maradandót nem alkotott. Lehet nagyon okos, művelt, beszélhet féltucat világnyelvet, betéve tudhatja a filozófiai szakirodalmat, de jó filozófus soha nem lesz belőle, mert az ember lényege az erkölcsösség, és a filozófiában ennek is tükröződnie kell. Sőt, főként ennek kell tükröződnie.

Hogy miért? Azért, mert az ember élőlény, az élet élni, folytatódni akar, ehhez pedig az emberi erkölcs adja a legnagyobb segítséget. Az erkölcs nem más, mint az evolúció, az élet fönnmaradása legfőbb támasza, ezt rengeteg érv bizonyítja, Az evolúció filozófiája c. írásomban ezt részletesen megtalálod.

2016. nov. 7. 07:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!