Mikortól törölték el a szombati munkanapot? Kommunistaszombat
Ha jól tudom a szocializmus idejében szombat is munkanap volt. Minden szombaton kellett dolgozni vagy csak a "kommunista" szombat idején?
Kommunista szombat idején dolgoztak is vagy csak bementek,hogy jelen legyenek a melóhelyen?
A 60-as évek közepén voltam ipari tanuló. Talán másodikos koromban lett minden második szombat szabad.
A "Kommunista szombat " teljesen más dolog volt.
Egész pontosan nem tudom megmondani, de az biztos, hogy 1977-ben még 6 napos volt a munkahét, 1985-ben meg már 5 napos. A két dátum között volt egy rövid, átmeneti idő, amikor minden második szombat volt szabad.
A kommunista szombat alkalmi volt, a dolgozók "önként" felajánlották, hogy szombaton is bemennek dolgozni, ingyen. Hogy dolgoztak-e, azt munkahelye válogatta. Tudok olyan munkahelyről, ahol a KISZ-esek felajánlották, hogy kommunista szombaton az egyik kollégájuk építkezésén dolgoznak, és ezt is beszámították.
"1972. júl. 13. az iparban és építőiparban – az öt évvel korábbi elvi lehetőség után – bevezetik a 44 órás munkahetet (minden második héten „szabad szombatot” tartanak)"
Ötnapos munkahét: "Magyarországon az 1981. április 27-én hozott kormányrendelet rendelkezett róla és még abban az évben, illetve 1982-ben jóléti intézkedésként fokozatosan bevezették."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!