Tudtok mondani olyan nagy hadvezért a történelemben, aki sikeresen harcolt a népéért, de valamiért ellene fordult, átállt az ellenséghez és az ellenség oldalán harcolt tovább a sajátjai ellen?

Figyelt kérdés

2016. júl. 25. 12:21
 1/10 anonim ***** válasza:
Hogy ki harcolt a népéért, azt nem mindig egyszerű megmondani (gondolok itt a belviszályokra). Például Mátyás halála után Kinizsi Pál verte szét azt a fekete sereget, aminek korábban maga is tisztje volt.
2016. júl. 25. 12:33
 2/10 hollófernyiges ***** válasza:
2016. júl. 25. 12:46
 3/10 A kérdező kommentje:
Kinizsi azért verte szét, mert nem fizette senki a zsoldosokat, és azok elkezdtek rabolni-fosztogatni. Azaz a saját országát védte, ezért ez nem jó példa.
 4/10 anonim ***** válasza:
Népért általában forradalmakban szokás harcolni, és nem világos, kit értesz "ellenség" alatt ilyen helyzetben. Lenin és Sztálin elméletileg a népért harcolt, aztán kőkemény terrort és diktatúrát vezetett be, és milliókat végeztetett ki. Ugyanígy a legtöbb kommunista forradalmár: Fidel Castro, Kim Ir Szen, Mao Ce Tung stb.
 5/10 anonim ***** válasza:
Caius Martius Coriolanus.
2016. júl. 25. 12:55
 6/10 anonim válasza:
Stauffenberg
2016. júl. 25. 12:56
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
1. vagyok: Kinizsi jó példa. A fekete sereggel jöttem, ami valóban hiba volt. Amire utalni próbáltam, az az, hogy Mátyás megeskette, hogy támogatja a fiát, ehhez képest II. Ulászló mellé állt. Igaz, a magyar nemesség nagy része is. Ezért is írtam, hogy egy polgárháborúban döntse el valaki, hogy most ki képviseli a népet.
2016. júl. 25. 12:58
 8/10 anonim ***** válasza:
9%
Görgey
2016. júl. 25. 16:15
 9/10 A kérdező kommentje:

Na, itt aztán vannak keveredések.

Először is, a kommunisták nem a "népért" harcoltak, hanem az eszméért. Egy orosz kommunistának a német munkás ugyanolyan "testvére" volt, mint az orosz. Nem véletlen a "világ proletárjai egyesüljetek" szlogen.

Kinizsi továbbra sem jó példa, amúgy amit írsz róla, az igazából gyakori volt a középkori magyar történelemben (és más ország történelmében is), vagyis igazából csak tipikus hatalmi harc a magyar nemesek között, hogy ki legyen az uralkodó. Igazából Kinizsi soha nem fordult Magyarország ellen, csak éppen Ulászlót támogatta és nem Corvin Mátyást, mert úgy ítélte meg, hogy az országnak így a jobb. Tehát a saját szempontjából ő soha nem fordult Magyarország ellen. Akkor lenne jó példa Kinizsi, ha még Mátyás életében átállt volna Ulászló oldalára, aki akkor cseh királyként harcolt Magyarország ellen...

És mint írtam, a fekete sereget azért kellett szétszórni, mert nem fizette őket senki, és dúltak-raboltak. Tehát még ezzel is az országot védte...

Talán nem jól írtam ki a kérdést, inkább úgy módosítom, hogy egy hadvezér, aki a saját országáért harcolt, valamiért átáll az ellenséghez. Erre Coriolanus valóban jó példa.

2016. júl. 25. 21:15
 10/10 anonim ***** válasza:
43%
Ha te mindent jobban tudsz, akkor miért kérdezed?
2016. júl. 25. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!