Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Honnan ered az "ösztöndíj" szó?

Honnan ered az "ösztöndíj" szó?

Figyelt kérdés
Nincs kéznél nyomtatott etimológiai szótáron, a neten pedig nem találtam erről infót. Pedig mindig is foglalkoztatott, hogy miért van benne az "ösztön" szó ebben a fogalomban, amikor más nyelveken a "pénz", tanulás" jelentésű elemekből áll össze (olasz: borsa di studio/stipendio, japán: 奨学金 (shougakukin), angol: scholarship).
2016. júl. 23. 15:09
 1/7 aperitif ***** válasza:
100%
Ösztönöz?
2016. júl. 23. 15:19
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Biztos a nyelvújítás reformjának egyik terméke. Pontosan nem vagyok benne biztos, hogy ennek az eljárásnak ez a neve de szóösszerántásból születhetett:

Ha megnézed ez "ösztönző" "díj" lenne csak levágták a képzőt és összehúzták

Nincs ennél jobb ötletem

2016. júl. 23. 15:19
 3/7 anonim ***** válasza:
47%
Az angol "instinct fee" kifejezésből ered
2016. júl. 23. 15:55
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A magyar nyelv fejlődése során keletkezett, mikor az élet úgy hozta, hogy szükség lett rá. Egy tartósan végzendő cselekedet motiválására, ösztönzésére rendszeres járadékot adunk. Egy olyan szóra volt tehát szükség, ami egyidejűleg fejezi ki a motivációt és a rendszerességet.
2016. júl. 23. 16:37
 5/7 anonim ***** válasza:

amikor egy magyar szót külföldivel magyaráznak...

biztatás ,ösztönzés innen az eredet.

2016. júl. 23. 17:06
 6/7 anonim ***** válasza:
Talán az "ösztönöz" szóból ered. Ösztönzöl valakit, hogy minél jobb legyen valamiben, amiért jutalmat kap.
2016. júl. 23. 17:25
 7/7 A kérdező kommentje:

Jaj, de buta vagyok! Az "ösztönöz" szóra nem is gondoltam, hogy abból eredhet. Köszönöm.

Az "instinct fee"kifejezésről nem igazán hallottam, de a google keresés is összesen 530 találot adott ki rá.

2016. júl. 23. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!