Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha visszamennék a középkori...

Ha visszamennék a középkori vagy 17-18. századi Magyarországra, feltűnne az ottaniaknak valami különbség?

Figyelt kérdés

Ha most az öltözködést nem nézzük.

vagy ha feltűnne, mit történne velem?

Ha én visszamennék mondjuk Mátyás korába, vagy akár a Rákóczi szabadságharc korába, esetleg a 18. századba, akkor minden további nélkül el tudnék vegyülni, vagy ez nem lenne lehetséges?

Ha nem, miért nem?

Ezen mindig elmélkedtem. :D

Ha Mátyás király elé vezetnének mondjuk egy átlag jobbágy ruhában, akkor feltűnne neki valami "különös" vagy "más"?

Vagy pl Rákóczi Ferenc elé.

2016. júl. 4. 22:50
1 2 3
 21/26 Vree ***** válasza:
^Hát én is ezt mondtam!
2016. júl. 6. 00:37
 22/26 anonim ***** válasza:
Tudsz latinul, németül? Nyelvújítás előtti Mátyás királynak feltűnő lenne, hogy valami furcsa nyelven szólsz hozzá latin helyett
2016. júl. 7. 07:50
 23/26 anonim ***** válasza:

Szerintem csak rajtad állna, hogy mennyire tűnne fel.

Ha mindent megtennél a beilleszkedésért, akkor nem nagyon. A mindennapos mosdás néhány nap alatt eltűnhet. Ha úgy viselkedsz, mint mások, mondjuk nem mosol kezet, azt eszel és úgy, ahogy ők, ha mások köszönnek, te is köszönsz, stb. akkor észre sem vennének. Azzal lehetne baj, ha megkérdeznék, hogy honnan jöttél.

DE , ha feltűnne, hogy más vagy, nézhetnének egyszerűen fogyinak, még jól is járhatnál, mert egy csomó dologra "meg tudnád jósolni", hogy mi hogy lesz. Persze, csak óvatosan, hogy ne gyanakodjanak, és félelemből nehogy megöljenek.

2016. júl. 15. 18:44
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

A szavak jelentése is elég gyorsan változik. Jókai korában, ha egy férfi a feleségéről beszélt, akkor azt mondta, hogy a nőm! Ma már a feleségek megsértődnének ezen. De a nők sem mondják, hogy férjuram, pedig ez még 50-60 éve is természetes volt.

De pl. az én lánykoromban (50-es évek) a lányoknak barátnőik lehettek, de barátjuk nem. Udvarlóik voltak, vagy vőlegényük, esetleg jövendőbelijük.

Ha egy nőnek férfi barátja volt, azt szeretőnek nevezték, és elítélték érte a nőt.

Még lehetne sorolni a különbségeket. Mátyás idejében pedig még jobban különbözhetett a beszélt nyelv is.

Vagy pl. sokszor előfordul, hogy mondok valamit, ami számomra természetes, az unokáim pedig nem értik, hogy miről beszélek.

De a legnagyobb gondod amiatt lenne, hogy a beszéded, ismereteid, viselkedésed a mai kornak felel meg. Ezt nem tudnád eltüntetni.

2017. febr. 12. 22:05
 25/26 anonim ***** válasza:
Fel kellene készülnöd az időutazás előtt. Ha úgy rántana át a gép, ahogy vagy, akkor elég feltűnő lenne. Egyébként választanod kellene, hogy melyik társadalmi osztály vagy nemzetiség tagjának adod ki magad, azt jól meg kellene ismerned, és értened kell például a gazdálkodáshoz, a mesterségekhez, vagy a harchoz, vértviselethez, lovagláshoz, bár lehetsz például íjász is, aki beállna a fekete seregbe. A papot nem ajánlom, mert könnyen teológiai vitába keverednél, és könnyen megégetnének, mint eretneket.
2017. febr. 13. 09:03
 26/26 anonim ***** válasza:
Ha nem szólalnál meg, azt hinnék, hogy világi vagy egyházi bíróság kivágatta a nyelvedet, különösen Mátyás idején. A török korban ráfoghatnád a törökre, de Mátyás korában nem nagyon voltak martalócok az ország belsejében.
2017. febr. 13. 10:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!