Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelent ez a mondat a vikiről?

Mit jelent ez a mondat a vikiről?

Figyelt kérdés

Hogyan értelmezzem?

Other sources with bigger sample sizes of modern Homo sapiens find approximately the same cranial capacity for males but a higher cranial capacity of around 1330 cm3 in females.[9]

2016. jún. 14. 14:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

"Más, a modern Homo sapiensből vett nagyobb méretű minták megközelítőleg ugyan(a/e)zt a koponyaméretet mutatták férfiak esetében, de nők esetében nagyobbat. (1330 cm^3)"

Ezt jelenti a mondat magyarul, de a kontextusból kiemelve valóban nem nagyon érthető.

2016. jún. 14. 14:33
 2/11 A kérdező kommentje:

Tehát, a homo sapiensnek a férfi és női agya között kisebb volt a különbség méretben, ez viszont ma arányosan nagyobb különbség, a mai ember férfi agyához képest a női agy sokkal kisebb mint amennyire a homo sapiens férfi agyához képest volt a női agy képest, arányosan.

[link]

Studies demonstrate a correlation between brain size and intelligence, with larger brains predicting higher intelligence.

A neandervölgyi ember okosabb volt mint a mai ember és a férfi okosabb mint a nő.

2016. jún. 14. 14:40
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Remélem rosszul gondolom hogy valami hímsoviniszta indíttatásból írtad ki eleve a kérdést...

"A neandervölgyi ember okosabb volt mint a mai ember és a férfi okosabb mint a nő."

Ezt így nem lehet kijelenteni, az agyméret és az intelligencia között nincs egyenes arányosság, a cikk maga is írja pont utána, hogy a két adat közti korrelációs érték mindössze 0,3-0,4 körül mozog. Ami azért nem túl jelentős.

Illetve a méret mellett rengeteg más faktor is szerepet játszik még itt.

"...but only account for a relatively small amount of variance in IQ, which suggests that while brain size may be related to human intelligence, other factors also play a role"

2016. jún. 14. 15:01
 4/11 A kérdező kommentje:
Rosszul gondolod, csak következtetés. :D De azt hittem az IQ csak az agymérettől függ. De az állatokhoz képest ez sem igaz mert akkor az állatok sem lennének ennyire buták képest az emberhez.
2016. jún. 14. 15:05
 5/11 A kérdező kommentje:
De nem értem miért lennék hímsoviniszta mert elmondtam egy tényt. A két nem egyszerűen nem lehet egyenlő. Az egyiknek jobbnak kell lennie bizonyos szemszögből, mint a másik ha a felépítésük eltérő, nem? Ebben semmi rosszindulat se volt..
2016. jún. 14. 15:09
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt nem mondanám hogy buták. Főemlősök, kutyák, delfinek, de még egyes madarak is képesek olyan intelligenciát és problémamegoldó készséget felmutatni, mint egy pár éves embergyerek.

Amúgy összefüggés persze hogy van azért a mérettel kapcsolatosan is, hogy nincs egyenes arányosság azt úgy értsd, hogy 1000 és 1500 köbcentis agy közé nem mondhatod, hogy a második akkor most másfélszer okosabb.

Sokat számít nagyon az agy felépítése is, az ugyanis nem csak egy random sejttömeg. Nagyon is jól körülhatárolható részekből áll, amelyek mindegyike más-más élettani funkciókat szabályoz. És has összességében egy élőlény agyának tömege kisebb is a másikénál, attól még az agya felépítése lehet teljesen más.

Például a halak agya jóval kisebb ugyan mint az emberé, arányaiban viszont a cerebellumuk sokkal nagyobb, így például a vízben, a plusz egy dimenziós mozgáskoordinációban messze leköröznek minket.

2016. jún. 14. 15:19
 7/11 anonim ***** válasza:

Utólag is bocsi, ezek szerint rosszul következtettem.

Csak nem egyszer találkoztam már ilyennel, ahol valaki talált egy random mondatot, ilyesmiket minthogy a férfiak agya nagyobb, és mint férfi, rögtön gerjesztett egy vitát a saját felsőbbrendűségi tudatában.

2016. jún. 14. 15:24
 8/11 A kérdező kommentje:
Semmi probléma. Sajnos velem mindig megtörténik hogy elmondok egy statisztikát és ezen besértődnek mert azt hiszik hogy ellenük irányul amit mondtam pedig csak egy tény. De ez annyira gyerekes, ha egy négernek mondja a fehér hogy a fehér átlagban okosabb mint a fekete akkor már képes besértődni. Pedig basszus, ez ugyan olyan mint ha azt mondanám hogy HÉ' én jobb tanuló vagyok mint te és azon valaki besértődne, mint mondtam gyerekes. És hiába mondod objektívan mindig besértődnek és téged bannolnak le a fórumról meg stb. pontoznak le és csodálkoznak hogy az ilyen emberek barátságtalanok mert mindenki támadja őket amikor csak segítő szándékkal odaírnak egy statisztikát és ki akarják javítani a többieket mert látják hogy a többiek adott esetben rosszul tudják. Sértődékeny ez a világ. És ez baromi nagy baj mert visszaveti a fejlődést és megakadályozza a józanlátást.
2016. jún. 14. 15:30
 9/11 A kérdező kommentje:
Ment a zöld.
2016. jún. 14. 15:31
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért a statisztikákkal vigyázz! Vicceskedve szokták az ördög tudományának is nevezni, de nem véletlenül! Ha valaki jól érti benne a dolgát, ugyanabból az adathalmazból simán bebizonyít valamit, de ha kell, annak az ellenkezőjét is. Sokszor csak azon múlik, milyen megközelítésből vizsgálja az ember a szóban forgó adatokat, hogyan tünteti fel őket, mit hangsúlyoz ki belőle, stb.

Szóval ha valami kizárólag statisztikai eredményeken alapul, azt még ne vedd készpénznek.

Másrészről pedig ez van, a legtöbb embert zavarja ha az orra alá dörgölöd hogy valamiben eredményesebb vagy. Akkor is ha ezzel nyilván ő is tisztában van, lehet hogy próbál is változtatni rajta, de senkinek sem esik jól, ha rendszeresen arra emlékeztetik hogy valami mennyire nem megy neki.

Lehet hogy teljesen igazad van, de ha megbántod vele a másikat, megéri kimondani a nyilvánvalót, amit amúgy is mindenki tud?

2016. jún. 14. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!