Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Himnusz keletkezésének...

A Himnusz keletkezésének történelmi háttere?

Figyelt kérdés
Egy tételben olvastam, hogy 1823-ban Kölcsey az európai szabadságmozgalmak elbukása miatt nem látott olyan társadalmi erőt, amely kivívhatta volna a nemzet függetlenségét, ezért pesszimizmus lett urrá rajta, és ebben a lelkiállapotban írta a Himnuszt. Kérdés: milyen elbukott szabadságmozgalmakra gondolhatott a szerző???

2016. jún. 6. 18:32
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A Himnusz keletkezési háttere:

- a Habsburg hatalom erőteljesen nehezedik az országra

- 1812-től nem hívták össze a magyar nemesek képviselőit

- a pénz többszöri leértékelése nehéz anyagi helyzetet teremt

- a jobbágyság polarizálódik

- a nemesség felülről az idegen hatalom, alulról a parasztság szorításában vergődött

Én ezeket a keletkezési háttereket ismerem.

2016. jún. 6. 18:57
 2/4 anonim ***** válasza:

Az a fontos, amit az első leírt. Több nem is kell.

A szabadság mozgalmakról annyit szeretnék megjegyezni, hogy szerintem Kölcsey talán felerősödő nacionalizmusra célzott, azokra a nemzetiségiekre, akiknek nem volt joguk az önrendelkezésre, mint például a lengyel elnyomottakra.

2016. jún. 6. 20:27
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Jó, amit az első írt. De az is igaz, hogy eközben Európában tényleg voltak olyan szabadságmozgalmak, amelyek elbuktak, és ami így pesszimizmusra adott okot. Most példaként a spanyol mozgalmat tudnám ebben a korszakban megemlíteni. Spanyolország nagyon rosszul állt ebben az időszakban, 1821-ben fellázadt ellene az összes dél-amerikai gyarmata, és függetlenek lettek, ezzel egyidőben (vagy ennek hatására?) felerősödtek Spanyolországon belül a liberális mozgalmak (a "liberalizmus" kifejezés, mint eszmeiséget képviselő politikusokra való utalás is Spanyolországból ered). De ez a mozgalom elbukott, mert a Szent Szövetség bevonult, és megerősítette a spanyol király abszolút hatalmát.

A másik mozgalom, ami jelentős volt ebben az időben, az olasz egységesítés ügye, ami szintén bukásra volt ítélve. A mozgalom a napóleoni háborúktól kezdve meghatározó volt, de az abszolút nagyhatalmak szintén megakadályozták ebben az időben (1848-ban is megkísérlik majd, eredménytelenül).

Aztán ott volt a lengyelek szabadságmozgalma, akik igaz, hogy 1830-ban robbantottak ki felkelést, de ennek az előzményei, a 20-as években, ahogy elnyomták az oroszok a lengyeleket, ezen egész Európa, és főleg, mi magyarok is megrendültünk.

Aztán ott vannak a görögök, akik szintén ebben az időben vívták a szabadságharcot a törökökkel szemben, bár ez a szabadságharc mondhatni sikeres volt, de nagyon sok áldozatot követelt. Lord Byron költő is ezekben a harcokban halt meg.

A lényeg, hogy igenis voltak Európában szabadságmozgalmak, de a többsége eleve kudarcra volt ítélve, mert az 1820-as évek a Szent Szövetség, tehát az elnyomás, a maradiság virágkora volt, úgyhogy megvolt az ok a pesszimizmusra. És erre így még én nem is gondoltam, de valóban, ez is belejátszhatott Kölcsey pesszimizmusába. Bár a valódi okok inkább a magyar belpolitikában keresendőek, ahogy az #1-es kifejtette.

2016. jún. 6. 20:38
 4/4 anonim ***** válasza:

A második voltam.

Utolsó köszönöm, hogy ilyeneket felhoztál ezek teljesen kimentek a fejemből! :D

2016. jún. 6. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!