Hányan magyarosíthatták a nevüket?
Rendre kiderül,hogy sok magyar nevű embernek az eredeti vezetékneve valamilyen német név volt.A többi nemzetiségről nem is beszélve?
Van becslés,kimutatás arra vonatkozóan,hogy hányan lehetnek a nem magyar származású,de magyar nevet viselők?
(Mindig meglepődök rajt.
Időnként fel is merül bennem,hogy van még olyan aki legalább többségében magyar vér folyik.
Néha olyan érzésem támad,hogy a többség már elmagyarosodott,de nem magyar származású. Ilyen szempontból én is keverék vagyok)
"A magyarság nem származás hanem vállalás kérdése"-mondta Babits aki szerb származású,de magyar !
Nem hiszem, hogy lenne kimutatás. Becslés sem.
Az anyakönyveket érdemes böngészni, 1970 előttre valamilyen képet kapni erről.
Azért, a név csak az apai ágat mutatja. És valahogy az anyai ágakon látszanak a magyar -meg a cigány- nevek. Nem tudom miért, de érdekes.
Külön kategória a zsidóké, aki alig házasodtak másokkal. Viszont többet magyarosítottak, már az 1800-as években is.
Nem ritka az sem, hogy egy-két generáció múlva visszavették a nagypapa nevét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!