Milyen korábbi törvény módosítása nyomán született meg a kiegyezési törvény és azt mikor szentesítette az uralkodó?
Nyilván az osztrák birodalmi gyűlés (így a legpontosabb) is elfogadta a Kiegyezési törvényt. Nem mást, szavaidból azt értettem, hogy az osztrák birodalmi gyűlés egy mást tartalmazó törvényt fogadott volna el.
De ez nem olyan érdekes. Ami érdekesebb az inkább az lenne, hogy tényleg milyen "törvényt" váltott fel a Kiegyezés?
Én nem tudok más alkotmány jellegű kezdeményezésről Ferenc József részéről, mint az olmützi alkotmány, de az igazán sosem vált valóra, és 51-ben hatályon kívül helyezték. Magyar szempontból akkor az Áprilisi törvények jöhetnek szóba, melyeket a magyar országgyűlés hozott a király meg szentesített. De Ferenc Józsefet ez állítólag nem kötötte, csak a Ferdinándot, aki a trónfosztásig volt magyar király. Eszerint rosszul írtam fentebb, nem a magyar királlyal, hanem az osztrák császárral egyeztünk ki, aki csak 67-ben lett a királyunk. Úgy tudom, a Kiegyezés előtt tartottak magyar országgyűlést. Az a kérdés, hogy ki szentesítette az ott hozott törvényeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!