Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Töri szakkal mihez lehet kezdeni?

Töri szakkal mihez lehet kezdeni?

Figyelt kérdés

Főleg töri szakosok véleménye,tapasztalata érdekelne,de bárki írhat,aki jártas a témában.

Szóval én még gimis vagyok.Imádom a történelmet,ezért logikus,hogy ezen a téren szeretnék továbbtanulni.Viszont nincs túl sok lehetőség...mihez lehet kezdeni egy töri szakos diplomával?Mondjuk az ilyen "alap dolgokon" kívül mint történész,vagy tanár.Egy kis tájékoztatás kéne...meg úgy érdekelne az is,hogy hogyan "zajlik" az oktatás.

Elnézést,ha hülyéket kérdeztem..de tényleg nincs sok tapasztalatom,és érdekelne.

Köszönném szépen a válaszokat!

2010. ápr. 2. 12:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem kérdeztél hülyeséget! Én most végzek bölcsészkaron, két egyetemi bölcsészdiplomám lesz. Már nagyon megbántam, mert nemigen lehet elhelyezkedni velük.

Van egy történész ismerősöm, egyszakos törit csinált, egyszakosként csak bölcsész lehetett, tanár nem (a töri szólóban nem tanárképes). Egy évig volt munkanélküli, akkor tudott elhelyezkedni titkárnőként, amikor letagadta a diplomáját... Ennyit erről...

Történészként maradhatsz esetleg tanítani az egyetemen, de ahhoz iszonyat pengének kell lenni, OTDK, kutatás, már diploma előtt, ilyesmi. Elhelyezkedhetnél múzeumban is, ha épp keresnek olyat, mint te, de inkább csak akkor ha van protekciód. (Ez amúgy mindenre igaz szinte...)

Én ha újra kezdhetném érettségitől, biztos, hogy nem mennék bölcsészkarra csak azért, mert érdekel valami. Sokkal fontosabb, hogy el tudj helyezkedni. Én egy éve keresek munkát (az abszolutóriumom megvan tavaly nyár óta) nem kellek a kutyának sem. Irodába pénzügy-számvitel kell és/vagy gyakorlat, árufeltöltőnek meg már túlképzett vagyok. (Ugyanis már annak is jelentkeztem, ha valaki esetleg azt gondolná, hogy válogatós vagyok.)

Kíváncsian várom, hogy javul-e a helyzetem, ha a kezemben lesz a diploma. Az én végzettségemre nagy szükség van a közszférában (családvédelem, családsegítés, ifjúságvédelem, gyámügy, ilyesmivel szeretnék foglalkozni), viszont azt tapasztalom, hogy manapság oda csak protekcióval lehet bekerülni. Ha van protekció, akkor nem baj, hogy nem értesz semmihez, vagy csak érettségid van, bejutsz. Ha nincs protekció, akkor meg mindegy, hogy hány diplomát és nyelvvizsgát lobogtat az ember.

Röviden: én azt javaslom, hogy a személyes érdeklődést ne helyezd előbbre, mint a hasznosságot, amikor iskolát választasz. Ne akarj abba a megalázott helyzetbe kerülni, mint az a sok tanult pályakezdő munkanélküli, akik közé én is tartozom!

Üdv:

25/L

2010. ápr. 2. 13:01
 2/4 anonim ***** válasza:

Én azt javaslom, hogy ha van máshoz is tehetséged, akkor inkább valami mást válassz. Pl. jog. Manapság arra sincs nagy kereslet, de jobbak a lehetőségek.

Szimplán töriszakos diplomával tanár lehetsz, ha specializálódsz, akkor múzeológus, levéltáros, vagy könyvtáros.

De, mint az előző is elmondta, ha tanár akarsz lenni, akkor kell legalább még egy szak. És még úgy is nehéz elhelyezkedni.

Én pl. töri-földrajz szakos vagyok.

Amúgy akiket ismerek, személyesen, vagy közvetve, és töriszakon végeztek, többségüknek egész jó állása van, csak a törihez semmi köze. Menedzserek, politikusok, újságírók, de ehhez bölcsész diplomára semmi szükség.

L

2010. ápr. 2. 13:15
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igen,azt tudom,hogy ha tanár szeretnék lenni,akkor kell még egy szak.Csak nem hiszem,hogy tanár szeretnék lenni...

Sajnos én is így gondolom,ahogy leírtátok,hogy valami mást kéne találnom,amiből megélek...nehéz dolog ez :S

2010. ápr. 2. 17:56
 4/4 anonim ***** válasza:
első hozzászóló akkor mit ajánlasz milyen egyetemi szakokat?
2011. okt. 5. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!