Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mennyire lenne érdemes elmenne...

Girl016 kérdése:

Mennyire lenne érdemes elmennem tanárnak?

Figyelt kérdés
sziasztok. nagyon gondolkodom a tanár szakon. most vagyok gimnáziumban harmadikos, és már el kéne döntenem, merre lesz tovább. magyar az tuti, nagyon szeretem, emelt magyaron vagyok, eddig is szerettem a magyart, de a mostani tanárom miatt még jobban megszerettem, és kedvenc tantárgyammá vált. :) nagyon elkötelezett vagyok iránta, szeretném a tanár munkát. csak nem tudom, mert ugye kötelező 2 szak, és a magyar mellé mit lehetne még? németből fogok érettségizni, de abba nagyon bizonytalan vagyok, hogy az menne-e, mert csak hármas vagyok belőle. :/ tehát, érdemes-e és a magyar mellé mi legyen a másik szak? Köszönöm!

2016. márc. 1. 19:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarlak befolyásolni, de tanárnak lenni nem egy leányálom. Ugyanazzal a szellemi munkával más pályán sokkal többet lehet keresni, ráadásul a tanári munkában rengeteg háttérmunka van, nem az van, hogy hazamész fáradtan, és pihengetsz, hanem sokszor akkor kezdődik csak az igazi munka (adminisztrálás, köv. napra felkészülni stb.). Tehát a tanári munka önmagában nehéz, időigényes, és pénzügyileg sem éri meg (még a pedagógusi életpályamodell bevezetése után sem).

De a tanári munkák közül a legrosszabb, leginkább időigényes a magyar tanárság. Te hiába szereted a tárgyat, hiába szeretsz olvasni, a mai gyerekek 99%-a nem szeret. A kezükbe se veszik a kötelező olvasmányokat, tanárként csalódni fogsz, és folyamatosan szembesülsz azzal, hogy rövidítettet olvasnak el, vagy egymásnak mesélik el a történetet, vagy csak megnézik filmen. A nyelvtan részét meg egyenesen utálják. És egyébként is, nehéz ezekből a tárgyakból az érdeklődésüket felkelteni, sokszor a gyerekek nem látják értelmét a tanulásuknak (holott sok értelme van, de a tananyag nagyon életidegen számukra irodalomból is és nyelvtanból is). Emellett manapság nem olvasnak és nem írnak, hanem digitális környezetben nőnek fel, így nagyon rossz íráskészségük van, szörnyű olvasni a dolgozataikat. Főleg kijavítani nagyon rossz, időigényes, lehangoló ezeket (az összes tantárgy közül a magyar dolgozatok kijavítása veszi el a legtöbb időt és energiát).

Én azt mondom, hogy foglalkozz a magyarral, de ne tanárnak menj, hanem inkább kutatónak, ha ennyire érdekel (persze a tanári szakot is elvégezheted, de ne ez legyen a célod). De ha mégis úgy döntesz, hogy magyartanár szeretnél lenni, akkor igen, kell mellé választani másik szakot. Általában történelmet szoktak. De választhatsz könyvtárpedagógiát, kollégiumi nevelőtanárt, és egyéb ilyen "semmi" szakpárokat is.

2016. márc. 1. 22:48
 2/11 A kérdező kommentje:

Sajnos ertem,amit leírtál és nagyon koszonom a véleményt. :\ teljesen igazad van es tisztaban is vagyok vele. Nem igazan vagyok olyan, minr akik mostanaban jelen vannak. Teljesen másmilyen vagyok es eleg sajnálatos,hogy ilyenekké fejlődött mar minden gyerek, lassan irni sem fognak tudni.. A legalapvetőbb dolgokat sem.

De akkor egyszeruen nem tudom mi lenne a megoldas, mert szakmát nem akarok csinálni. Egy az, hogy milyen szakmát, es én nem bírnék eros fizikumú munkat csinalni mert eleg vékonyka vagyok. Tovabb szeretnék tanulni de merre, minek lenne erdemes.. Gimnázium utan nem akarok letenni szakmát, inkabb tanulni szeretnék. Gondolkodtam OKJ-n is, de milyen szakma, mi az,ami erdekelne.. Tovabb tanulaskent még a pszichologian gondolkodtam, de annyit viszont nem bírnék tanulni mert ott viszont jóval tobbet kell azt hiszem. Es annyira nem is érdekel a dolog. :\

2016. márc. 2. 12:39
 3/11 anonim válasza:
Ha magyar szakra akarsz jönni, akkor inkább tanárit válassz. Elte magyarra járok, nem tanárira, de így ezzel nem sokat lehet kezdeni. Szerintem. Még annyi, hogy itt a tárgyak fele nyelvészet, szóval a nyelvtannal sem árt jóban lenned.
2016. márc. 3. 20:22
 4/11 Vree ***** válasza:

Ha tanárnak mész, pláne nem a felsőoktatásba, nagyon-nagyon elkötelezettnek kell érezned magad. Munka sok, extra feladat sok, fizetés nevetségesen kicsi. Ha nem akarsz kis lakásban élni, robotolni, tüntetésekre járni, állam bácsi által kitalált újabb kötelező tréningeken rész venni, iskolán kívül és belül politizálni, állam által előírt rossz könyvekből tanítani, csalni, akkor inkább ne válaszd. Csak úgy érzed, neked ez a hivatásod és bármi áron te a jövő generációt szeretnéd magyar irodalomra oktatni, és te csak akkor leszel boldog, ha ezt megteheted. És ez neked több örömet szerez, mint akár a rendes lakás és rendes fizetés.

Amúgy történelmet szoktak például mellé tenni, de ha van lehetőséged idegen nyelvi szakra menni, mindenképpen ajánlanám, tökmindegy, ha most még nem megy jól, ha úgy érzed, hogy egyszer majd fog (értsd, nem kapsz hideglelést már a gondolatától is). Ha 3as német, de amúgy nem utálod, az még teljesen jó.

Nyelvtudást ugyanis mindenképpen pénzre tudsz még a jövőben váltani, akkor is, ha ez az iskolai tanár vonal nem jönne be, akár magántanárként, akár valamilyen külföldi cégnél.

Amúgy milyen szakmák vonzanak, mennyire vagy tisztában a piacon létező munkakörökkel, mit volt alkalmad eddig kipróbálni?

2016. márc. 5. 18:16
 5/11 anonim ***** válasza:
Egyetértek a #4-el (1. válaszoló vagyok), de azt azért hozzátenném, hogy ez a politizálás és tüntetéses dolog, amit írsz, ez azért túlzás. Egy átlagos tanár nem foglalkozik ilyenekkel, persze megvan a véleménye, de most ami a médiában megy, az nem megy minden egyes tanárnál a tanáriban... A hétköznapok ugyanolyan átlagosak az iskolában, max. az egymás közötti beszélgetésekben jön fel a téma. Persze biztos van iskola, ahol kockás ingeznek stb., de egy átlag vidéki suliban teljesen olyan minden, mint máskor. A tüntetéseket és a többi dolgot a médiában a tanártársadalomnak egy kis része csinálja, a pedagógusok derékhada ugyanúgy tanít hétfőtől péntekig, és nem politizál, nem vesz részt semmiben...
2016. márc. 5. 21:44
 6/11 Vree ***** válasza:
^Persze, lehet, hogy csak projektálok (kivetítek), de a mi családunkban 3 tanárból 3 van valami kormánypolitika ellen demonstráló programban, és nem úri jókedvükben vagy pártállás miatt, hanem egyrészt a rájuk rótt terhek, pl. ezek az új kötelező tanári vizsgák (amiket elvileg egyszer már megszereztek), rosszul megszervezett tankönyvkiadás és -ellátás ésatöbbi konkrétan lehetetlenné teszik néha a tanítást. (Mind3 más oktatási intézménynél vannak amúgy.) Arról fogalmam sincs, hogy fog a tanárok helyzete változni abban az 5-10 évben, amíg a kérd. esetleg bekerül a rendszerbe, de gyanítom, hogy a helyzet nem fog annyira jelentős mértékben javulni (ha egyáltalán javul, és nem stagnál vagy romlik), hogy az ilyen témák teljesen lekerüljenek a napirendről. Ha ő -elvileg- csak a tanításra szeretne koncentrálni, akkor is jó esélye van rá, hogy kénytelen legyen ilyen problémákkal tölteni az időt. (Amúgy melyik tanár nincs ugyanígy ezzel? Az max propagandafogás, ha valaki azt állítja, hogy ők nem szívesebben foglalkoznának CSAK a tanítással.)
2016. márc. 5. 22:16
 7/11 anonim ***** válasza:
Az egyik legundorítóbb szakmának tudnám mondani a tanárit, ezen belül is előkelő helyet foglal el a magyartanári. Kérlek ne a fiatalokon éld ki a társadalmi kártékonyságra való hajlamaidat.
2016. márc. 17. 22:57
 8/11 anonim ***** válasza:

Khm, a magyartanári szakma önmagában egy nagyon szép hivatás, egyáltalán nem ezzel a szakmával van a baj, hanem a körülményeivel (nincs megfizetve, sok munka van vele). De ami a legfontosabb: a magyartanárok helyzete azért rossz ma, mert a világ úgy változott, hogy az írott szónak egyre kevesebb jelentősége van, és ma már nem könyv alapú kultúrában élünk, hanem digitális, és kép alapú kultúrában. A mai gyerek nem olvas. Ez a szakma ezért értelmetlen ma (mármint nem értelmetlen, de a gyakorlati életben igenis értelmetlen regényekről beszélni úgy, hogy senki nem hajlandó őket elolvasni, max. kötelezők rövidenből...).

Szóval kedves előttem válaszoló, a társadalomra a magyartanárok nem kártékonyak. Az, hogy te egy könyvet nem bírsz elolvasni, az nem a magyartanár hibája. Ha ez miatt őt nevezed kártékonynak, azzal csak azt bizonyítod, hogy egy retardált hülye vagy. Inkább az kártékony a társadalomra, aki egy szöveget nem bír értelmezni, a magyartanárok erre szeretnének nevelni, de a mai gyerekek már képtelenek bánni a leírt szövegekkel...

2016. márc. 18. 01:21
 9/11 anonim ***** válasza:
Képzeld kedves előző, hogy folyamatosan olvasok, jelenleg is két könyvet olvasok párhuzamosan. Igazából nem konkrétan a tanárokkal van problémám, hanem a teljes iskola intézményével, bár ha nem lenne néhány elvetemült mindig akik működtetik is a rendszert akkor meg is szűnne. Persze ez a gyakorlatban nem ez lenne a jó megközelítés ha fel akarnánk számolni. Csak az emberek még azt se képesek meglátni hogy milyen hihetetlenül abszurd az egész, hiszen kiskorunktól ebben nevelkedtünk.
2016. márc. 19. 20:14
 10/11 anonim ***** válasza:

A leírásod alapján te általánosítottál (mintha mindegyik magyartanár gonosz lenne), és ez sértő azokra, akik viszont szeretik a munkájukat és jól csinálják (és ezek vannak többségben). Sőt, már igazából a kérdezőre is kivetítetted a véleményedet a magyartanárokról a fenti válaszod alapján, úgyhogy jogos volt, hogy én is általánosítottam veled kapcsolatban (ezen bezzeg megsértődsz...)...

Egyébként meg nem érdekel a véleményed, mert annak a véleménye soha nem érdekel, akinek fogalma nincsen arról, amiről beszél. Az igaz, hogy vannak rossz tanárok is, de a legtöbb magyartanár igenis művelt és okos. Abban is egyetértek, hogy a kerettanterv az rossz, és ma már elavult a kötelező olvasmányok listája, de erről nem a tanárok tehetnek. A tanároknak is elő van írva, hogy mit kell tanulniuk, és sok tanár olyan műveket képtelen tanítani, amit szíve szerint kihúzna a listáról. Úgyhogy egyáltalán nem jogos a sértő hozzáállásod velük kapcsolatban.

2016. márc. 20. 00:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!