A magyar nép testfelépítésileg hol helyezkedik el más népekhez képest?
Ez érdekes téma és engem is érdekel, ezért válaszlok még így is, hogy tulajdonképpen nincs ezzel kapcsolatban információm.
És egyébként is nehéz vizsgálni, mert külön erre mutató tanulmány nem hinném, hogy van. Nem hinném, hogy foglalkoztak azzal, hogy a nagyvárosokban felkértek embereket és ezt vizsgálták rajtuk.
(Egy lengyel és egy délszláv minta mutatna eltérést, szóval a szlávokra való általánosítást nem tartom helyesnek.)
Én valahogy úgy tudom elképzelni, hogy a skandinávok, germánok a legnagyobbak, és ahogy jövünk délre, úgy egyre kisebb az átlagos testmagasság. Azt gondolom, hogy a szomszédok nem ütnek el túlzottan tőlünk, egy átlagos közép-európai értéket hozunk.
Ez a "jövünk délre egyre alacsonyabbak" kicsit elnagyolt dolog, világszinten van benne valami, mifelénk viszont pont nem igaz, alattunk a dinári rassz az egyik a világ két legmagasabb fajtája közül. A jugoszlávok átlagban akkorák, mint az észak-germánok, nézd meg a statiszikákat. Nálunk is a 190-eseknek mind van bőven német vagy délszláv felmenője, anélkül az nem jön össze. Mi legfeljebb a tőlünk keletebbre lévőktől vagyunk magasabbak és a sokkal délebbre lévőktől.
Magyarország tökéletes átalaga a szláv (főleg balti) délszláv (főleg dinári) és germán (főleg nordikus) rasszoknak. Vagyis abszolút európai átlag. Igazi turániak (félmongolok, honfoglalók) nagyon kevesen vannak, sokat nem változtatnak ezen a képen. Nem akarom ezeket a rasszokat jellemezni, le van írva ezer helyen. Össze lehetne átlagolni, hogy akkor hány centis koponya, meg milyen izomzat, meg mit tudom én mi jön ki.
Viszont, ha nem átlagot nézünk, hanem előhúzunk random embereket, akkor olyan szórás van, hogy még Amerikában is pislognának. Arra is oda kell figyelni, hogy az ország különböző térségeiben rettentő nagyok az eltérések. Elmész egy másik végébe az országnak, és észreveszed, hogy ott mindenki egy fejjel kisebb nálad, mikor emitt meg te voltál a legkisebb. Vagy erre 10-ből 8 kékszemű, arra viszont 10-ből 8 barna. A személyes véleményed - bármilyen is - gyorsan megváltozik, ha elköltözöl pár megyével odébb. Ez van, ilyen a mi kis országunk.
Egyet tudok mondani, ha valamiben a tőlünk idébb és odébb eső nép határozottan különbözik, akkor mi pont félúton vagyunk abban a tulajdonságban. Mivel az emberek vérének nagy részét az évtízezredek óta csendben itt élő alapnépesség adja, nem a szláv, nem a magyar, sem a román identitása. Még abban sem térünk el, hogy itt több lenne a mongoloid beütés, ugyanis Romániában, Moldvában, Ukrajnában legalább annyi keletről érkezett nép (kun, besenyő, kazár, tatár...) asszimilálódott.
A magyarok átlagmagassága 176 cm. A szomszédos országokhoz képest csak a románokat előzzük meg (172 cm)
Más országok lakói mind magasabbak, ezáltal jobb testi adottságokkal rendelkeznek:
Szlovénia: 180.3 cm
Szlovákia: 179.4 cm
Szerbia: 182 cm
Horvátország: 180.4 cm
Ausztria: 180 cm
Montenegró 183.2 cm
Csehország: 180.3 cm
Lengyelország: 178.7 cm
Bosznia Hercegovina: 184 cm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!