1910. évi népszámlálás. Hogyan nőtt jelentősen a magyarok aránya?
Ha mondjuk megnézzük a felvidéki Eperjes városát akkor látjuk,hogy 1880-ban 10139 lakosából 5705 szlovák, 1963 magyar, 1889 német, 162 ruszin, 5 szerbhorvát, 2 román, 30 idegen és 132 egyéb anyanyelvű lakosa volt.
1910-ben 16 323 lakosából 7976 magyar, 6494 szlovák, 1404 német és 170 roma, 47 ruszin, 4 horvát, 2 szerb és 226 fő egyéb volt.
Hogyan tudott 30 év alatt legnagyobb etnikai csoporttá válni a magyar?
1910-ben sok szlovák inkább magyarnak vallotta magát,aztán pedig Trianon után szlováknak vallotta magát?
Nem hiszem,hogy ilyen rövid idő alatt asszimilálódtak a nem magyar elemek.
Besztercebányánál is ez mutatkozik
Nagyon sok kettős identitású család élt ezeken a területeken. Az én déd- és ükszüleim fele is ide valósi volt, és kivétel nélkül mindnyájan beszélték mindkét nyelvet. Úgyhogy nem annyira villámgyors asszimilációról van szó, mintsem arról, hogy az adott népszámlálás évében a kettős identitásúak többsége mit érzett "jobb" válasznak, aminek persze helyi, megyei és országos politikai vonzata is volt.
1910-ben valószínűleg sokan gondolták, hogy magyar többségű városként előnyösebb helyzetben lesznek, nagyobb eséllyel csatornázzák az utcát, szebb lesz az új iskola, stb. 1919-ben viszont a függetlenség reményében inkább szlovák városnak akartak tűnni.
"1919-ben viszont a függetlenség reményében inkább szlovák városnak akartak tűnni." - szó sem volt szlovák függetlenségről... illetve szó az volt, de a politikában ma is sok mindenről van szó. A konkrét terv az volt, hogy Csehországnak adják őket, ami a szlovákok számára egyáltalán nem volt vonzó lehetőség (tekintve hogy az I. Vh-ban a csehek mint ellenséges hadsereg működtek a Felvidéken).
Trianon _után_ meg azért vallották szlováknak magukat, mert kisebb eséllyel verték őket agyon.
Én olyasmit is hallottam,hogy a szlovákok felajánlották,hogy autonómia fejében szívesen maradnának Magyarországon.
Csak jöttek a csehek,majd jött Trianon.
Ebből nem tudom mi igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!