Hufu (Kheopsz) fáraó idejében mivel táplálkoztak az emberek Egyiptomban? Kb. i. e.2589 – i. e.2566.
Van erre vonatkozó kutatás, elképzelés és ha igen, mit tartalmaz? Mit ettek akkoriban?
(Mondjuk i. e. 3000 - i. e. 2000 is jó lesz, nem muszáj csak Kheopsz idejére koncentrálni.)
Kákosy László kiváló könyvében (Az ókori Egyiptom története és kultúrája) egy rövid fejezetben kitér erre.
Az egyik legfőbb táplálék a kenyér volt, mivel a gabonaféléket ismerték. Többféle formájú és fajtájú kenyeret sütöttek, de a parasztok főként az egyszerűbb, lapos kerek lepényformájút ették. Ismerték a süteményeket is a cukrot viszont nem, így mézzel és a szentjánoskenyérfa termésével édesítettek.
A nép körében kedvelt volt a hagyma és fokhagyma. Hérodotosz szerint a Keopsz piramisra fel volt vésve, hogy mennyit ettek belőle a munkások az építés alatt.
A Óbirodalomban ismerték a főzeléket, vagyis a különféle hüvelyesek péppé főzött változatát. Ebből a babot, borsót, lencsét fogyasztották. A száradt kenyeret gyakran mártogatták bele, hogy puhuljon.
Húsból a haszonállataikat fogyasztották, leginkább a szárnyasokat és a marhát. A fürj, kacsa és kis madarak húsát sóban pácolták és nyersen is ették, más szárnyasokat sütve és főzve. A halakat is ehettek, de nem volt kedvelt, vallási szempontból lenézték, de ha nem volt mit... Valószínűleg nem a gazdagabbak eledele volt. Húst amúgy sem a szegények ettek leginkább. Egy átlag egyiptomi napi adagja 3-4 lepénykenyér és két korsó sör.
A sör fontos népi ital volt. Gyerekkortól fogyasztották egész életükben. Több fajtája volt, köztük édesebb, kevésbé alkoholos is. Bort csak a gazdagok ittak.
Gyümölcsből főleg a füge, datolya, dinnye és persze a (kék)szőlő volt ismert. Nem ismerték viszont az almát és gránátalmát, és a citrusfélékre, mangóra, banánra sincs semmi adat.
Az étkezésekből három fő volt (reggel, délben, este).
Hálás köszönetem a részletes válaszodért!
Éppen ilyen részletekbe menően voltam kíváncsi az adatokra!
Alig mertem remélni (de azért bizakodtam :-)), hogy valaki ilyen pontos tájékoztatást tud adni itt!
Ezer köszönet, igazán érdekes volt, amit írtál!
Köszi a forrásmegjelölést is, nagyon rendes vagy!
Nincs mit.
Hérodotoszhoz egy kis pontosítás:
" A piramisra egyiptomi betűkkel felírták, hogy mennyi retket, vöröshagymát és fokhagymát fogyasztottak el a munkások. Ha jól emlékszem arra, amit a tolmács felolvasott nekem, ez hatszáz ezüsttalantonba került."
Ezek szerint a retek, és a hagymafélék nagyon fontos köznapi ételek lehettek, ha zöldségről volt szó. Ha már a piramisra is felrótták a mennyiséget. Ez a felirat mára elveszett.
Köszönöm szépen ezeket az információkat is! :-)
Arra vonatkozóan lehet valamit tudni, hogy a papok, adeptusok, főpapok mit fogyasztottak?
A templomokban rendszeres volt az ételáldozat az "isteneknek", de mivel ezeket túlvilági mását ők a túlvilágon fogyasztották, az itt maradt gyarló evilági maradékot :) a papok ették meg. Gondolhatod, hogy az isteneknek nem áldoztak moslékot, úgyhogy a legjobbakat ették, ami a kutatások alapján elég egészségtelen lehetett.
Hú! Elolvastam a linken szereplő cikket és megdöbbentem. Nem erre számítottam. Azt gondoltam, hogy sokat böjtöltek és inkább növényi étrendet folytattak.
Azon a linken, amit megadtál, volt még több cikk cikk címe, például ez:
Az ilyesmi is érdekelne. Milyen gyógymódokat, természetes szereket használtak? Gyógynövények, tinktúrák, stb.
Szerinted inkább írjak ki egy új kérdést? ;-) :-) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!