Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek mi a szépirodalmi...

Szerintetek mi a szépirodalmi szövegek olvasásának gyakorlati haszna?

Figyelt kérdés
Attól, hogy irodalmat olvasok nem értek az üzlethez, pénzügyi dolgokhoz, nem tudok kitölteni egy szerződést, etc, így nem értem, miért a mai elüzletiesedett világban.
2015. júl. 31. 19:48
 1/4 anonim ***** válasza:
Szerintem nincs gyakorlati haszna ezért nem is olvastam el egyet sem.
2015. júl. 31. 20:00
 2/4 dellfil ***** válasza:

A kérdésedre a kiegészítésed a válasz.

Legyünk okosak, ravaszak, és cselekedjünk jól bevált panelek alapján. A többi csak nyálas hívság. UGYE?

dellfil

2015. júl. 31. 20:46
 3/4 anonim ***** válasza:

És attól, hogy irodalmat olvasol, nem fogsz érteni a zenéhez, a fizikához, a biológiához, a kémiához, a képzőművészethez és még sok egyébhez sem.

De ha mindezeket külön-külön is tanulod és műveled (mindnek van gyakorlati haszna egyébként), még akkor sem fogsz tudni értelmezni egy jogi/pénzügyi szöveget (pl. egy adásvételi szerződést, egy banki nyilatkozatot, egy biztosítási feltételt, egy törvényszöveget stb.)

Tehát akkor szerinted mindezek feleslegesek?

Csak és kizárólag üzleti, pénzügyi, jogi tantárgyakat kellene oktatni és tanulni?

Szerintem nem. Mondom ezt úgy, hogy közgazdasági szakközépben érettségiztem...

Az olvasásnak egyébként akkor van gyakorlati haszna, ha valaki érti is, amit olvas, ez az ún. szövegértő olvasás. Merthogy enélkül szinte semmilyen bonyolultabb szöveget nem fog tudni befogadni, megérteni, legyen az vers, regény, újságcikk, bármi. (Sajnos az országban elég magas az ún. funkcionális analfabéták száma, azaz azoké, akiknek a szövegértéssel van több-kevesebb problémája. Óvatos becslés szerint 20%, azaz minden ötödik ember.)

Olvasástanításhoz is "szépirodalmi szövegeket" használnak többnyire, nézz csak bele egy olvasókönyvbe. Ez az ízlésformálás eszköze is egyben, mivel remélhetőleg kialakul az olvasni tanuló gyerekekben egyfajta igényesség, és nem fognak mindenféle szemetet összeolvasni. (Nem az ún. "ponyvairodalomra" gondolok, annak jelentős részével nincs semmi baj.)

Minél több igényes művet olvas valaki, annál gazdagabb lesz a szókincse, így szebben, változatosabban tudja kifejezni magát. (Vagy legalább megérti, ha hall/olvas ritkábban használt szavakat, kifejezéseket. Ez az ún. passzív szókincs, tehát ha nem használja, csak érti. A másik az aktív, amit használunk is.)

Visszatérve az olvasástanuláshoz: aki nem tanul meg rendesen olvasni (irodalmi szövegeken :D), annak később is nehézségei lesznek a különböző tantárgyakkal, hiszen szinte minden tanulás alapja az értő olvasás. És bizony, a közgáz, a statisztika, a pénzügy, a könyvvitel, az üzleti gazdaságtan stb. tankönyvek szövegeit is értelmezni kell...

2015. júl. 31. 21:13
 4/4 anonim ***** válasza:
Teljes mértékben egyetértek az utolsóval. És még hozzátennék annyit, hogy a kötelező olvasmányok bővítik a műveltségedet, világról alkotott elképzeléseidet, valamint sok érdekes dilemmát vetnek fel, "tágítják" a gondolkodásodat. Ez egyébként sok filmre is igaz, ajánlom pl. az Ötödik pecsét c. filmet (tudom, hogy regény az alapja, de azt nem olvastam, így nem tudok róla nyilatkozni).
2015. aug. 2. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!