Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az 1848-1849-es szabadságharc...

Az 1848-1849-es szabadságharc idején illetve az I. világháború idején voltak összeírások, listák arról akár vármegyénként is miszerint kik vettek részt a harcokba, kik léptek be a hadseregbe?

Figyelt kérdés
A családfa kutatás kiegészítése miatt érdekel!
2015. júl. 30. 15:37
 1/6 anonim ***** válasza:
Az I. VH-ban a hősi halottakat felkutatták és van róluk nyilvántartás.
2015. júl. 30. 15:52
 2/6 anonim ***** válasza:

Természetesen akkor voltak, hogy ma mennyire vannak meg és mennyire kutathatók az persze más kérdés. Az I. világháború katonai iratanyaga legnagyobbrészt a bécsi Kriegsarchivban van (osztrák-magyar közös hadsereg, ugye), de a Hadtörténeti Levéltár honlapján van egy oldal ( [link] ahol beküldheted az általad ismert adatokat a személyről, és a levéltárnál megnézik, hogy található-e róla valami, de csak a nevével erre kevés az esély, és simán lehet hogy nem lesz eredménye. Ez a két világháborúra vonatkozik.

A '48-as szabadságharccal kapcsolatban érdekesebb a helyzet, ha tudod hogy melyik megyében élhetett/léphetett be a honvédségbe az ősöd/őseid, akkor érdemes lenne az adott megyei levéltár honlapján körülnézni, akár a kiadványaik tartalmában is, ezek szoktak foglalkozni a helyi honvédek témájával.

De ha tisztekről van szó, úgy könnyebb a dolgod, mivel Bona László már összeállított jó néhány adatbázist honvéd törzstisztekről, hadnagyokról stb., ezek nem érhetőek el a neten, de könyv formájában beszerezhetők (de a Széchényi könyvtárban kihelyezett példány is van belőlük), nekem ebből megvan a hadnagyos-főhadnagyos adatbázis, ha adsz egy családnevet, akkor szívesen megnézem hogy van-e ott valami.

És ugye sok irat maradt fenn a hadifogoly és a császári seregbe kényszersorozott honvédekről (főleg tisztekről), ezzel kapcsolatban írhatsz a Kriegsarchiv magyar kirendeltségének, az ő elérhetőségüket a budapesti Hadtörténeti levéltárnál kérheted el.

2015. júl. 30. 18:07
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Egyébként a családnév: Peha
2015. júl. 31. 21:25
 4/6 anonim ***** válasza:
Szívesen, megnéztem Bona Gábornál, ott nincs ilyen családnevű ember, de ez ugye csak a tábornokokat, törzstiszteket és hadnagyokat, főhadnagyokat tartalmazza.
2015. aug. 1. 11:09
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!
2015. aug. 2. 11:51
 6/6 anonim ***** válasza:

Engem is érdekelne; de miért csak egy nevet keresel?

A többit már tudod, vagy más nem is érdekel?

Engem mindenki érdekelne családban, de nekem nem válaszoltak a hadtörténetiből.

Csak a Kriegsarchívból kaptam egy levelet még régen, arra az egy konkrét névre amit pontosan tudtam az adott városból. De az is jó volt; csak biztos vagyok benne, hogy van több is.

2015. aug. 9. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!