Miből érettségizzek a pszichológiához?
Szia!
Én azt javaslom, hogy olyan tárgyakból emeltezz, amik a legjobban mennek. Mivel pszichóra szinte bármit elfogadnak a kötelezők közül, plusz biosz és nyelvek, így elég sok a lehetőség. Én töri-német emelttel mentem, ezekből tudtam a legtöbb pontot összeszedni, és bőven túlszárnyaltam vele a ponthatárt. És habár itt semmi szükségem egyikre sem, mivel az angol nyelvet kell tudni a szakon, és az egyetlen tárgy, ami alapozásként hasznos a szakhoz a biosz, mégis sokat nyertem vele, mert legalább felvettek. Innentől meg önerő és szorgalom az egész.
A töri jó választás, ha a b tervedhez is az illik, így legalább biztosan nem maradsz hoppon. Én is azért emelteztem németből, hogy ha pszichóra nem vennének fel, tudjak menni germanisztikára.
A biosz nem kötelező, viszont előny lehet, mivel sok a biológia alapú tárgy az egyetemen. Akkor emeltezz belőle, ha jól megy és a sulidban/önállóan van lehetőség arra, hogy rendesen felkészülj.
Én az ELTE-re járok. Az angol nem azért kell, mert angolul tanítanának (vannak olyan tárgyak opcionálisan, amik angolul vannak, mert felvehetik az itt tanuló külföldi hallgatók is, de ennek elég elenyésző a száma), hanem azért, mert a szakirodalmakat angolul kell olvasni. Csak az alap könyvek, klasszikus kísérletek, és a magyar publikációk érhetőek el magyar nyelven, minden mást a pszichológia általános nyelvén, angolul tudsz elolvasni. Én most csináltam műhelymunkát, egy darab magyar nyelvű szakirodalmat sem használtam hozzá, csak húsz darab körüli angol cikket vagy könyvet... Így az angolra nagyon nagy szükség van, de bele lehet jönni. Csak annak nem ajánlom, aki abszolút nem tanult vagy nem tud megtanulni angolul. A mesterképzéses felvételin is egy angol szöveget kell elolvasni és értelmezni egyébként, bár addigra már tényleg belerázódik az ember.
Én amondó vagyok, hogy ha érdekel a dolog, akkor csak úgy tudod eldönteni, hogy valóban neked való-e és akarod-e, hogy kipróbálod. Ahogy telik az idő egyre több területet lehet megismerni a képzés során, és így egyre tisztább, hogy az ember mivel akar ezen belül foglalkozni (és hamar kiderül az is, ha nem akarsz mégsem ezzel foglalkozni). Ha meggondolod magad, akkor sem kell kétségbeesni, mert gondolom most érettségiztél, fiatal vagy még, simán választhatsz más területet, más képzést néhány év múlva is. A pszichós alapképzés egyébként szerintem elég hasznos általánosan is, az emberi kapcsolatok terén, valamint lényegében bármilyen területen hasznosítható az itt megismert gondolkodásmód és tudásanyag. Úgyhogy semmiképp ne aggódj. Én végül nem pszichológus leszek, ezt sikerült eldönteni két év alatt, ennek ellenére nem bánom, hogy ide jöttem :)
Szia! Én is pszichológiára szeretnék majd jelentkezni...
A törit, magyart, bioszt, matekot, angolt, németet... ezeket közül biztosan lehet választani.... de emeltszinten a törit javaslom, meg a bioszt. A biológia nagyon kell a pszichológiához. a töri pedig könnyebb, mint emelten a matek vagy a magyar...
nyelvből pedig érdemes közép fokú nyelvvizsgát tenni, ha eddig még nem szerezted meg....
Sok sikert! :)
hát persze, hogy elég egy emelt, de ha kettőt csinálsz, akkor az 2x50 plusz pont, azaz 100.
Mert ugye két emeltért adnak 50-50 plusz pontot, nyilván érdemesebb megcsinálni.
Amúgy én magyar-angol emeltet csinálok jövőre és pszichológiára készülök:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!