Kolerafelkelés idején a magyarok ellen is fellázadtak a szlovákok?
Én úgy tudom hogy a karantén miatt nem mehettek az Alföldre a szlovák jobbágyok a szokásos nyári aratásra,emiatt felkeltet az urak ellen.
Továbbá az a pletyka is terjedt köztük,hogy az urak mérgezik a kutakat és ők idézik elő a gyilkos kolerát.
A magyarok ellen is fellázadtak ekkor vagy sem?
Van róla infó?Webcím esetleg?
Úgy értem,hogy a magyar lakosság ellen.
Például mondjuk az 1848-as szabadságharc idején a románok több magyarok lakta falut is kiirtottak,csak azért mert magyarok lakták azt a települést.
A kolerafelkelés idején volt ilyen? Tehát kifejezetten etnikai "tisztogatás".
Én sem tudok ilyesmiről. Szervezett lázadás sem volt, csak inkább spontán elégedetlenkedések és ebből fakadó "rebbelliók".
A fertőzött kutakat valamilyen fertőtlenítő porral szórták be egyébként a hatóságok, és ezt a tudatlan parasztok úgy értelmezték, hogy valamilyen vegyszerrel ki akarják őket irtani. Szóval a hatóságokkal és a nemességgel szemben voltak elégedetlenek, és nem más etnikumokkal szemben.
És az elégedetlenkedők is parasztok voltak - szerintem teljesen vegyesen lehettek közöttük szlovákok, ruténok, magyarok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!