Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek Csáth vagy Kosztol...

Szerintetek Csáth vagy Kosztolányi volt a tehetségesebb?

Figyelt kérdés
2015. máj. 15. 23:03
 1/5 anonim válasza:

Mindkettő valami másban volt jó , összesem lehet hasonlítani a két területet .

Orvoslás és versírás , na ne má' .

2015. máj. 15. 23:05
 2/5 anonim válasza:
Tényleg nehéz őket összehasonlítani, én Kosztolányit nem is nagyon ismerem, csak az Édes Annát olvastam meg pár versét és ennyi. Úgyhogy Csáth irányába elfogult vagyok, őt sokkal jobban szeretem meg ismerem. Azon kívül, hogy orvos volt rengeteg zenekritikát írt, festett-rajzolt, és írt is sok mindent. Novellák, könyvek stb. Szerintem ő egy igazi polihisztor volt, párja nincs a valaha élt magyarok közt és ha nem úgy végzi mint ahogy fiatalon, akkor Kosztolányi is elbújhatna mellette. De ez az én véleményem :)
2015. máj. 15. 23:17
 3/5 anonim válasza:

Kosztolanyitol Edes Anna es par vers, Csath-tol az Egy elmebeteg no naploja plusz par novella. Ezeket olvastam. Es egyertelmu, hogy Csath ezerszer jobb (persze ez szubjektiv velemeny).

Csath >>>>>>>>>>>>>> Kosztolanyi

2015. máj. 15. 23:38
 4/5 anonim ***** válasza:

Hogy úgy általában ki volt a tehetségesebb, ezt nehéz megítélni, de szerintem is inkább Csáth (több dologhoz is értett).

De ha leszűkítjük arra a dolgot, amit mindketten műveltek (főként prózaírás), akkor én Kosztolányit színesebbnek, eredetibbnek, jobbnak érzem. Kosztolányi akkora mestere volt a prózaírásnak, főleg a rövidpróza (novella, elbeszélés) terén, hogy kevés ilyen van a magyar irodalomban és kevesen tesznek túl rajta. Csáth sem. Ez igaz a publicisztikára is. De ez csak az én véleményem.

És ha Csáth nem hal meg, akkor tényleg lehet, hogy jobban beért volna, és akkor ki tudja, milyen remekművek születtek volna meg a tollából? De ezt már soha nem fogjuk megtudni, az alapján tudjuk csak megítélni, amit írt.

Egyébként van egy városi legenda (nem tudom, igaz-e), hogy maga Kosztolányi is bevallotta szerényen, hogy Csáthot tehetségesebbnek tartja magánál. :)

2015. máj. 16. 00:22
 5/5 anonim válasza:
Csáth sokkal nagyobb tehetség,a tette miatt lett méltánytalanul elfeledve,de ez mit sem változtat írói zsenialításán
2015. máj. 22. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!