A bűnözés, (rablás, lopás) mennyiben függ a genetikától? Linkelnétek is ha tudtok, kutatásokat?
Több teória is felütötte a fejét az elmúlt időkben.
Volt, amely szerint a dupla y-koromoszómás férfiak sokkal agresszívabbak, kegyetlenebbek, ergó növelik az erőszakra való hajlamot. Úgy olvastam, hogy ezt cáfolták már, de érdemes lehet utánaolvasni.
A másik szerint az erőszakos bűnelkövetők jellegzetes vonásokkal rendelkeznek (pl. kiugró szemöldök, széles orrnyereg, robosztus arcfelépítés, stb). Ez leginkább a korai emberek küllemére hasonlít. Ebből szűrték le azt a konklúziót, miszerint ezen emberek lényegében megálltak egy fél lépcsőfoknyit a homo sapiens sapiens (bölcs ember, a mai ember) felé vezető úton (mivel tudjuk, hogy mialatt kifejlődik az adott élőlény, minden korábbi állomáson keresztülhalad). Az előttünk élt embereket mindenki kegyetlen, erős, robosztus felépítésű, vadászó, esetenként erőszakos szívtelen lényeknek tartják, így alakulhatott ki ez a nézet is.
Ezen kívül még több feltevés is létezhet, de ezekről nincsen tudomásom.
szerintem nem nagyon függhetnek össze, mivel a törvény és a bűnözés egy ember által alkotott fogalom, és teljesen független a génektől. A törvény és bűn társadalomra értelmezhető, természetre nem, míg a gének a természethez tartoznak. De ez az én véleményem.
Tehát, a fent említett példák, mint lopás és rablás, feltételezi olyan dolgok létét, mint a magántulajdon. Namost a magántulajdonnak semmi köze a génekhez.
Szerintem válasszuk már külön az agressziót és a kérdező által írott lopás/rablás témát! :)
Úgy értem, hogy "megtehetném", hogy erőszakmentesen, ellopjam a világ legnagyobb gyémántját, úgymond "ésszel", kitervelve, hogy mit hogy tegyek (mint a filmekben) :D , és 100 késszúrással kivégezhetném a szomszéd nénit a 30.000 forint nyugdíjáért (mert az rajtakapott)...
Míg általában az elsőhöz hasonló emberek családjában nem megszokott a bűnözői véna, az erőszak stb. (vegyük csak azt, aki sikkaszt, ugye lopásnak számít, de semmi erőszak nincs benne), addig a második családjában valószínű, hogy akár napi szinten is jelen van az erőszak. Mégis mindkettő lopott, vagyis a lopás volt az elsődleges cél, csak más módon lett megvalósítva...
Így szerintem ez sokkal inkább szociális/társadalmi talán pszichológiai kérdés, mint genetikai. Nem hinném, hogy egy "bűnöző" szülőktől származó gyerek, akit "nembűnöző"
szülők nevelnek fel, bűnözővé válna. Viszont az agresszió (vagy inkább dominancia???) vagy az erre való hajlam az, ami genetikus (lehet). Inkább. Ez az én véleményem, nem támasztja alá semmiféle kutatás, meg ilyesmi (remélem nem gond) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!