Szerintetek József Attila öngyilkos lett vagy nem?
Juhász Gyula- Öngyilkos- ő segített neki az első veres kötete megírása során.
1937 tavaszán szerelmes lett Kozmutza Flórába. Még az év nyarán a Siesta szanatóriumba került; nov. 4-én nénjei vették magukhoz szárszói panziójukba. Dec. 3-án a szárszói állomáson tehervonat kerekei alá vetette magát. Élete végső napjain is remekműveket írt, s nem reménykedve többé semmi jóban, öngyilkossággal fejezte be az életet.-két oldal véleménye és az enyém Öngyikos lett December 3-án. a szeretet hiánya miatt
(1937. december 3. -a halálának napján)
" 1937. december 3-án, pénteken délelőtt kelt leveleiben lezárja kapcsolatait (JAVL 384): visszaküldi kiadójának az utolsó megbízáshoz kapott könyveket, röviden köszönti volt élettársát: Juditot, néhány szóval elbúcsúzik orvosától írván:
„Kedves Doktor Úr! Sok szeretettel üdvözlöm. Hiába kísértette meg a lehetetlent.”
és Flórától, aki nov. 28-iki találkozásuk után december 1-én kelt levelében arra kéri:
„Szeretném, ha maga is hinni tudna csodában”.
A költő válaszából ezúttal csak néhány sor:
„Kedves Flóra! Bocsásson meg nekem. Hiszek a csodában. Számomra csak egy csoda lehetséges és azt meg is teszem. [...] U. i. Kérem, vasárnap ne jöjjön.” (Illyésné i. m. 126.)
A levelekből a megtalált megoldás rendíthetetlen nyugalma árad. "
Egyik legutolsó versének címe: Tán eltűnök hirtelen
Halála napján kirohant az utolsó személyvonathoz, és csak szótlanul nézte, ahogy elhalad (de izgatott volt).
Öngyilkos hangulat: sietniük kellett volna valahova, de ő csak csókolgatta nővére ruháján a foltokat.
"Szerintem nem lett öngyilkos. Ezt mindössze arra alapozom, hogy József Jolán azt írja könyvében mielőtt elment otthonról úgy búcsúzott, vacsorára visszaér, vagy valami ilyesmi. Ha öngyilkosságra készült volna, miért mondta volna, mérnem búcsúzott el utoljára testvéreitől?"
Ezt én is hallottam, hogy mesélte a testvére, de attól még lehetett öngyilkos. Lehet, hogy mondjuk közben meggondolta magát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!