Egy pár kérdés a Rákosi-korszakkal kapcsolatban?
1953. januárjában Péter Gábort (az ÁVH vezetőjét) Rákosi letartóztatta. Akkor ez tulajdonképpen úgy értendő, hogy ő is a koncepciós perek "áldozata" lett?
2. kérdés: azt olvastam, hogy mikor Pétert letartóztatták, akkor: "5 hónapig éjjel-nappal bilincsben volt és másfél évig magánzárkában". Ennek mi volt a funkciója? Volt valami értelme?
(Középsuliban most tanuljuk a Rákosi-korszakot, szóval bocs ha nagy hülyeséget kérdeztem, de még nem nagyon tiszta előttem minden.)
A válaszokat előre is köszönöm.
A sztálinista rendszerekre jellemző a párton belül is folytatódó "permanens forradalom", az az azt mondják, a proletárdiktatúra bevezetése miatt az osztályharc a párton belül folytatódik. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a hatalom csúcsán lévők előszeretettel rakták bitóra volt harcostársaikat is, ha azok már túl befolyásosak lettek, esetleg veszélyesek rájuk nézve is. Rákosi alatt Magyarországon is ez zajlott,
úgyhogy Péter Gábor a saját maga által is felépített rendszer áldozata lett, csakúgy mint Rajk. (Aki még rosszabbul járt)
A diktatorikus rendszerek állandó propagandaeszköze az ellenségek folyamatos felmutatása populista demagógiájuk során.
Lásd akár Orbán Viktort is bizonyos fokig, bár sokakkal ellentétben én nem tartom őt kifejlett diktátornak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!