Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Rájöhet valaki magától arra,...

Rájöhet valaki magától arra, hogy hipnózisban kapott parancs hatására cselekszik?

Figyelt kérdés
Ha hipnózis alatt kapott egy utasítást, hogy ha felébred, akkor pl egy bizonyos szó elhangzásakor minden alkalommal megköszörülje a torkát, és ébresztés előtt pedig azt, hogy minderre ne emlékezzen. (Csak reflex szerűen marad meg benne a késztetés, ha meghallja azt a szót.) Ha éber állapotában nem emlékszik is a parancsra, attól még rájöhet, hogy olyat csinál relexből, amit igazából nem ő akar, csak egy kívülről jött program? Ha igen, hogyan?

2014. dec. 11. 15:39
 1/8 A kérdező kommentje:

relexből

reflexből, bocs

2014. dec. 11. 15:42
 2/8 anonim ***** válasza:
Hipnotizálni - ellenben a filmekben lévő dolgokból - csak olyasvalakit lehet, aki engedi és akarja, hogy hipnotizálják, mert érdekében áll, pl. alvászavara van, vagy pszichológig kísérletben vesz részt önszántából vagy csak belemegy valamiért. Nem lehet senkit akarata ellenére hipnotizálni, és ha sokáig nem foglalkozol vele, kijön a hipnózisból, nem tudod egy életre hipnotizálni. Pszichológiai előadáson ezt hallottam, de nem vagyok pszichológushallgató.
2014. dec. 29. 23:14
 3/8 anonim ***** válasza:
*dolgokkal
2014. dec. 29. 23:15
 4/8 A kérdező kommentje:
Egy dolog, hogy etikailag mi helyes, és másik dolog, hogy mi az, amit megvalósítanak. Amikor valaki leül a tv elé, és majdhogynem alfa állapotba kerül, és a sok butaság csak úgy áramlik be az agyába szűrés nélkül, az is nevezhető egyfajta kisebb "hipnózisnak", holott az ember nyilván nem akarná, ha jobban belegondolna, hogy mi is történik vele valójában. Persze lehet, hogy ez már hivatalosan nem számít bele a hipnózis definíciójába, de mindegy is, a lényeg, hogy sokféle módon és erősséggel lehet hatni az emberi tudatra, és terelni azt valamilyen irányba.
2014. dec. 30. 09:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Én nem az etikáról beszéltem. A professzor az előadáson mondta, hogy különféle kísérletek voltak erre (persze beleegyezéssel), és aki nem akarja, hogy őt hipnotizálják, azt nem etikailag, hanem fizikailag nem lehet hipnotizálni egyszerűen.

A tévé: aki hagyja, hogy a butaság bemenjen a fejébe, az igenis akarja. Én mindig felismerem a butaságot, nem azért mert zseni vagyok, csak szerintem, ha valaki akarja, felismeri. És ez valóban nem a hipnózis témaköre. Ha ez hipnózis lenne, akkor az illető kijönne belőle. akkor mondjuk 2 órán át hülye lenne egy tévéműsortól, majd utána nem lenne az többé, mert elmúlna. De ez nem így működik. Aki elbutul, elbutul, ez más dolog.

2014. dec. 30. 20:20
 6/8 A kérdező kommentje:

"és aki nem akarja, hogy őt hipnotizálják, azt nem etikailag, hanem fizikailag nem lehet hipnotizálni egyszerűen."

Ja, oké, akkor félreértettem.

"Én mindig felismerem a butaságot, nem azért mert zseni vagyok, csak szerintem, ha valaki akarja, felismeri."

Én is igyekszem mindig résen lenni, hogy egy-egy műsornak, meg a reklámoknak milyen manipulatív hatása van. De ott vannak pl a szubliminális üzenetek. Nem véletlenül fizetnek extrém összegeket a reklámszakembereknek, szerintem többről szól ez, mint szimplán szép képek és szép szavak összeválogatásáról (olyat bárki tudna).

2014. dec. 31. 11:34
 7/8 anonim ***** válasza:
Félreértettelek, azt hittem, hogy a hülye sorozatokra gondolsz vagy műsorokra. Hát igen, ilyen trükkök vannak, hogy például az áruházban szemmagasságban vannak bizonyos cuccok, meg bizonyos zene szól, bizonyos illat terjed. arra is volt kísérlet, hogy egy boltban jó időjárás mellett vidám zenét adtak, és az emberek megvettek olyasmit is, amit nem akartak. Rossz időjárás mellett komor zenére nem. De nagyon eltávolodtunk a kérdésedtől. mert te azt kérdezted, legalábbis a részletesebb leírás olyan, hogy valaki tartósan befolyás alatt marad, és olyan, az én tudásom szerint, nincs.
2014. dec. 31. 12:19
 8/8 anonim ***** válasza:
Meg az áruházba is vásárlás céljával megyek. Aki éhezik, és tudatosan csak egy kiló kenyérért megy be, azt nem fogja hipnotizálni az, hogy mi van szemmagasságban. tehát kell valamilyen szinten a beleegyezés.
2014. dec. 31. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!