Mi a véleményetek a kortárs magyar költészetről? (színvonal, kedvencek, művelitek-e? Minden jöhet)
Aki igazán tehetséges, azt elnyomják, esélye sincs ma már kitörni. Aki kevésbé tehetséges, de vannak jó kapcsolatai (zsidó származás, leszbi/bu-zi élet előny), azt akkor is erőltetik a népre, ha nem kér belőle.
Siklósi András verseit szeretem, Jókai Annának már személyesen is volt alkalmam gratulálni, Pozsonyi Ádám könyvein nagyon sokat röhögök.
Nem értek egyet az előzővel.
Magyar szakos bölcsészként azt tapasztalom, hogy a tehetségesebbek vannak jobb helyzetben, a kevésbé tehetségesek rosszabban. Az, hogy egy rangosabb újság vagy folyóirat leközöl egy verset nem múlhat a kapcsolatokon, hisz ha rossz versekkel égetik magukat, akkor még azt a kevés, irodalomértő olvasójukat is elveszítik, ami még van.
A fiatalok közül az én kedvenceim egyébként Varró Dani, Kiss Judit Ágnes és Laczkfi János. Sokakat kedvelek, de talán ők a fiatalabb generáció legtehetségesebb figurái.
Idősebb korosztályból Parti Nagy Lajos az abszolút favorit, de nagyon kedvelem Tandorit és Marnót is.
Egyébként minden fiatal költő elég rossz helyzetben van: egy első kötetes szerző kötetét 300-400 példányban adják ki, ami elég lehangoló. Ez szerintem főleg az oktatás hibája, mert tanítják az irodalmat, de nem szerettetik meg a diákokkal.
Igazad van, a szülő dolga lenne, de a szülőktől meg nem várható el, hogy a munkájuk mellett még ezzel is foglalkozzanak, másrészt pedig többnyire ők sem ismerik.
Ezért úgy gondolom, hogy az iskolának kell elkezdeni, mert annak az a célja, hogy a praktikus tudás mellett kultúrát csöpögtessen az emberek fejébe. Ki kéne nevelni legalább egy, az irodalmat értő ÉS élvező generációt, aki ugyanezt továbbadhatná a gyermekeinek is.
A protekcióval én meg ritkán találkozom, pedig több barátom is publikál verseket nívós folyóiratokban. Kicsit körülírhatnád, hogy te hol találkozol vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!