Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a véleményetek a kortárs...

Mi a véleményetek a kortárs magyar költészetről? (színvonal, kedvencek, művelitek-e? Minden jöhet)

Figyelt kérdés
2010. jan. 25. 20:37
 1/4 anonim válasza:
75%

Aki igazán tehetséges, azt elnyomják, esélye sincs ma már kitörni. Aki kevésbé tehetséges, de vannak jó kapcsolatai (zsidó származás, leszbi/bu-zi élet előny), azt akkor is erőltetik a népre, ha nem kér belőle.

Siklósi András verseit szeretem, Jókai Annának már személyesen is volt alkalmam gratulálni, Pozsonyi Ádám könyvein nagyon sokat röhögök.

2010. jan. 25. 22:45
 2/4 anonim ***** válasza:
90%

Nem értek egyet az előzővel.

Magyar szakos bölcsészként azt tapasztalom, hogy a tehetségesebbek vannak jobb helyzetben, a kevésbé tehetségesek rosszabban. Az, hogy egy rangosabb újság vagy folyóirat leközöl egy verset nem múlhat a kapcsolatokon, hisz ha rossz versekkel égetik magukat, akkor még azt a kevés, irodalomértő olvasójukat is elveszítik, ami még van.

A fiatalok közül az én kedvenceim egyébként Varró Dani, Kiss Judit Ágnes és Laczkfi János. Sokakat kedvelek, de talán ők a fiatalabb generáció legtehetségesebb figurái.

Idősebb korosztályból Parti Nagy Lajos az abszolút favorit, de nagyon kedvelem Tandorit és Marnót is.

Egyébként minden fiatal költő elég rossz helyzetben van: egy első kötetes szerző kötetét 300-400 példányban adják ki, ami elég lehangoló. Ez szerintem főleg az oktatás hibája, mert tanítják az irodalmat, de nem szerettetik meg a diákokkal.

2010. jan. 26. 00:07
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! (A gyik.hura jellemzően a többség ezzel a kérdéssel sem tudott mit kezdeni...) Sajnos szerintem is sokszor a protekció dolgozik egy-egy pályázat kiadásakor. Arra pedig, hogy a diákokkal nem szerettetik meg az irodalmat, nos, én azt mondom, ezért nem annyira az iskolát, mint inkább a szülőket kell felelőssé tenni. A másik véglet, mi szerint a rengeteg színvonaltalan és dilettáns beleszóljon a valódi szépirodalomba (és néha manapság is megtörténik) szintén nem túl jó kilátás, nem igaz?
2010. jan. 26. 22:20
 4/4 anonim ***** válasza:

Igazad van, a szülő dolga lenne, de a szülőktől meg nem várható el, hogy a munkájuk mellett még ezzel is foglalkozzanak, másrészt pedig többnyire ők sem ismerik.

Ezért úgy gondolom, hogy az iskolának kell elkezdeni, mert annak az a célja, hogy a praktikus tudás mellett kultúrát csöpögtessen az emberek fejébe. Ki kéne nevelni legalább egy, az irodalmat értő ÉS élvező generációt, aki ugyanezt továbbadhatná a gyermekeinek is.

A protekcióval én meg ritkán találkozom, pedig több barátom is publikál verseket nívós folyóiratokban. Kicsit körülírhatnád, hogy te hol találkozol vele.

2010. jan. 28. 23:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!