Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hipertualitás és intertextuali...

Hipertualitás és intertextualitás jelentése?

Figyelt kérdés
Illetve egyátalán mi ez? Hogy alkalmazzuk? Miben különbözik a kettő?
2014. okt. 25. 21:10
 1/6 anonim ***** válasza:
Milyen szövegkörnyezetben vagy tudományterületen találkoztál ezekkel a szavakkal?
2014. okt. 26. 08:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Nyelvtan órára kell megmagyarázni, hogy mi
2014. okt. 26. 13:09
 3/6 anonim ***** válasza:

Hát, ami igaz, az igaz, meglehetősen fogas kérdés.

Hanyadik osztályban adták fel ezt a feladatot, vajon?????

hipertext eljárásról, "technológiáról" már hallottam. Ez számítógépes-mennyiségtani vizsgálati eljárás abból a célból, hogy különböző korok és különböző alkotások nyelvi művelését (kultúráját) meg lehessen ismerni.

Pl. kb. így: a költői nyelvezetet elemzik, a szavakat, a jelképeket (szimbólumokat) kiemelik, összegyűjtik, számszerűsítik, és különböző szempontok szerint mennyiségileg, tárgyszerűen elemzik, térbeli - síkbeli elhelyezkedésüket leírják, ábrázolják. (...)

Az egyik szóban a 'hiper' kifejezés szerepel. A hyper előtag a méretre, mennyiségre, mértékre utal: túl nagy, az átlagosnál nagyobb, nagyon-nagy....

az 'inter' kölcsönhatásra, vmik közöttire, kapcsolódásra ..... utaló szó, az intertext talán a szövegek közöttire, a szövegkapcsolódásra utal...

.....

Biztos, hogy pontosan írtad le ezeket a szavakat?!?!

2014. okt. 26. 19:41
 4/6 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Azt hiszem, rájöttem....

Ha nyelvtan órára kell, akkor e két idegen eredetű szó elemzését kérhette tőletek a tanárotok.

Nézzük az 'intertextualitás' szót!

Három részre bontható:

1. inter ~ vmi közötti, átfogó, érintkező, egymás közti, stb.----> attól függően, milyen fogalom előtt áll

2. text (textúra, textil) ~ betűnagyság, szövet, szövedék, térbeli szerkezet vagy elrendeződés, stb. ----> hogy melyik jelentés illeszthető ide, az a szövegkörnyezetétől függ

3. ualitás ~ mely szavakban fordul elő? pl. aktualitás, spiritualitás, szexualitás -----> a szóösszetétel első tagja jelentésével foglalkozó, kapcsolatban lévőséget jelenti

A 'hipertualitás' szóval egyelőre nem tudok mit kezdeni mert a 'hiper' előszó: azzal nincs baj, ld. az előző válaszomat: nagyon nagy, hatalmas, stb;

az 'ualitás' végződést fentebb írtam..

a 't'? vagy elírtad, és itt is a 'text' szónak kell állnia, vagy ... még gondolkodni kell rajta...

:)

2014. okt. 27. 07:57
 5/6 A kérdező kommentje:

Hát őm köszönöm szépen a segítséget! Kedves, hogy ennyit rágóttál a problémámon. :)

Kiselőadást kell tartani belőle, én meg megvagyok lőve, hogy nem csak hogy elő kéne adni, hanem el is kéne tudni magyarázni, úgy hogy én magam sem értem

(9. Oszt.os vagyok)

2014. okt. 27. 11:14
 6/6 anonim ***** válasza:

és tényleg a 'hipertualitás' a szó, és nem más????

Kiselőadást kell tartanod belőle?!?

Milyen források állnak a rendelkezésedre?

Kiselőadás tartása nélkül is érdekelne...

:)

2014. okt. 27. 21:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!