Ha egy házaspár mindkét tagjának van gyermeke egy előző házasságból, és ez a két gyermek - fiú és lány - egymásba szeret, összeházasodhatnak-e?
Valamit hallottam, hogy ez jogilag tilos.
Érvé
Jogilag szabályos ez?
Ugyanígy, ha egy házaspár két elvált szülője szeret egymásba, összeházasodhatnak-e?
Köszönöm a gyors válaszokat!
Van valami erre vonatkozó törvény vagy törvénycikk?
A többi európai országban sincs ez betiltva?
Szia, Juli :)
Egy negyedéves jogászhallgatótól kérdeztem meg: nincs erre vonatkozó törvény (tehát ami kimondaná, hogy ez és ez szabad), csak a tiltásokat foglalták törvénybe. Más európai országokról sem tud, ahol tilos lenne a mostohatestvérek házassága.
(Valami olyasmi a lényeg, hogy a szülők házassága nem keletkeztet vérrokonságot a saját gyerekek között, tehát nem tiltott a dolog.)
Köszönöm, Bertám, értem.
Ez az egész téma a következő eset kapcsán merült fel:
Közeli ismerősünk, egy ifjú hölgy, huszonkét éves korában beleszeretett egy negyvenéves úrba, és viszont. Szerelem, házasság, heje-huja, dínom-dánom, majd három évi boldogság után közös megegyezéssel - inkompatibilitás címén - csöndben elváltak, de jó viszonyban maradtak, semmi ellenségeskedés, meg az ilyenkor szokásos kígyó-béka.
A válás után két évvel hazatért a férfi első házasságából származó fia, aki addig Amerikában dolgozott, és "mostohaanyját" csak hallomásból ismerte.
Mit ad Isten, ezek ketten belehabarodnak egymásba. Az atyának - tehát a volt férjnek - semmi kifogása a dolog ellen, beleegyezését és áldását adja a frigyre, még az esküvő anyagi oldalát is vállalja.
A ceremónia előtt egy héttel jön a derült égből a lórúgás:
a városháza illetékese rémülten telefonál, hogy a házasságot nem lehet megkötni, mert ilyen és ilyen törvény ezt a felállást tiltja.
Namármost, ha itt sem áll fönn semmiféle vérségi kapcsolat, akkkor miért nem engedélyezhető a nász?
Hozzáteszem, hogy ez nem Magyarországon történt, ezért is vagyok kíváncsi az idevágó törvényekre.
Tudtok erről valamit?
De bizony van, kedves utolsó válaszoló!
Angliát pl. nemrég büntette meg az Európai Bíróság, mert megtiltott egy ilyen házasságot.
Az általam említett pár - miután a francia elnök, François Hollande visszautasította a törvény feloldását és a két szerelmes házasságát -, most szintén oda fog fordulni kérelmével.
Aki esetleg tud franciául:
A felháborodás azért is érthető, mert a "Házasság mindenkinek" (mariage pour tous) szlogan vonatkozik az egyneműekre, az unokatestvérekre stb., de nem érvényes az említett esetben, sőt a nagynéni-unokaöccs esetére sem, még akkor sem, ha nincs köztük vérségi kapcsolat...
Kacifántos egy ügy, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!