Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit írjak a fogalmazásba? (lent)

Mit írjak a fogalmazásba? (lent)

Figyelt kérdés

Írni kell egy fogalmazást (mind. 1 oldal.)"Kedvenc petőfi versem" címmel. Én A kiskunságot választottam. de mit irhatnék róla, és milyen "műfajok" vannak benne?(pl.: hasonlat, refrén stb.) kérlek segítsetek.

egy 7-es...

2010. jan. 19. 18:45
 1/4 anonim ***** válasza:
mit nem beszél az a német jobb lesz :D
2010. jan. 19. 18:59
 2/4 A kérdező kommentje:
nem a kiskunságot, hanem a reszket a bokor, mert...-et. kérlek segítsetek :S
2010. jan. 19. 19:20
 3/4 anonim ***** válasza:

CSak egy kis alap:

Reszket a bokor, mert...:

Még házasságuk előtt írta meg Reszket a bokor, mert… kezdetű versét, amely 1846 szerelmi dalköltészetének egyik legkiemelkedőbb darabja. Ekkor még alkotásai tele vannak bizonytalansággal, mert nem biztos Júlia érzelmeiben. Ennek a versnek a hangulata mégsem szomorú, inkább nyugodt. A kezdő motívum („Reszket a bokor, mert / Madárka szállott rá”) a lélek rezdülését jelenti, amit az okozott, hogy az imádott nőre gondolt. („Eszembe jutottál”). A második versszakban kiderül, hogy a lírai én még mindig nagyon szereti a megszólítottját, de a viszonzottságban nem biztos: fel is teszi a kérdést Júliának („Szeretsz, rózsaszálam?”), de választ sem várva közli, hogy ő maga imádja („Én ugyan szeretlek, / Apád-anyád nálam / Jobban nem szerethet”). A záró szakasz az évszakok ellentétéből levont következtetés után a kijózanodást mutatja, s a köznapi búcsúformula az indulatok lehiggadásáról ad hírt. Petőfi a népies költészet, a népdal metaforikájával dolgozik (pl. „rózsaszálam” = Júlia), fölhasználja annak stiláris, retorikai elemeit (pl. gondolatritmus:” Reszket a bokor, mert / Madárka szállott rá / Reszket a lelkem, mert / Eszembe jutottál”; párhuzam:” Akkor meleg nyár volt, / Most tél van, hideg tél”; anaforikus szerkeze: „Reszket a…”)t A mű megtette a hatását: Júlia ugyanis beleegyezett a házasságba. összhangot alkot benne remény és kétség, illetve a kétség a remény jegyében fogalmazódik meg, magas fokú lírai közvetlenséggel.).

Írd át mert első találat a Google-ben. Amúgy ha beírod a vers címét és az elemzés szót találsz többet is. Saját véleményt ne felejts el írni róla.

2010. jan. 19. 21:50
 4/4 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm :)

kelett is írni saját véleményt. :D

2010. jan. 20. 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!