Mi a különbség az önreflektív és az önreflexív között?
Én eddig még nem hallottam az " önreflexív" szót, és ahogy utánanéztem, ugyanabban az értelemben használják, mint az önrelektív-et.
Bevallom, bennem az a kaján gyanú ébredt, hogy valami bölcsészek középiskolai biológiai emléknyomai a "reflexív" szóról állnak a dolog hátterében.
Önreflektívnek az a dolgot mondjuk, ami saját magára vonatkozik. Így pl. a magam részéről egy élőlényt akkor tekintek értelmesnek, ha tudja, hogy ő maga létezik, ha tehát önreflektív.
Filmblogoknál vettem észre sűrűn, hogy mind a két kifejezést használják.
Az önreflexív film oké: belenéz a szereplő a kamerába pl. A film tudja magáról, hogy film.
Az "önreflektív film" kifejezést még mindig nem tudom sajnos hova tenni. Esetleg rosszul használják és az önreflexívre gondolnak?
Az első válaszoló szerintem jó nyomon jár - legalábbis nekem tetszik -, hogy inkább "igei".
De még így se nagyon értem, mi az értelme, hogy két külön kifejezés van. "Önreflexív film" sokkal több helyen fordul elő, mint az "önreflektív film". :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!