Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tudnátok filozófiával kapcsola...

Tudnátok filozófiával kapcsolatos könyveket mondani?

Figyelt kérdés
16 éves fiú vagyok, lusta, meg nem sok dolog érdekel. VIsoznt anno többet olvastam mostanában viszont nem nagyon. Sokat gondolkozok és érdekelne a filozófia, de nem tudok vele kapcsolatban lényegében semmit. :D Hol kezdjem el?

2014. júl. 31. 13:30
 1/6 anonim ***** válasza:

Hát az a baj, hogy a filozófia a tudományok esszenciája. Ennélfogva nem nélkülözhet azokból bizonyos ismereteket, ezért anélkül olvasása érthetetlen lesz. Másrészt a filozófia nagyon bonyolult, hiszen az életről magáról elmélkedik, ezért minden szavát hosszan meg kell magyaráznia, nehogy sokféleképpen értsék. Ettől viszont eléggé száraz olvasmány.

Na mármost, ha lusta vagy, nem olvasol, netán tanulni sem szeretsz, akkor az igényed olyan, hogy úszni nem tudok, de hol lehet benevezni a Földközi tenger átúszásra.

Kezdd kisebb célokkal. Mondjuk tanulj. Rengeteget segíthet a filozófia lekezdésben is. Ha valami misztikus valaki számára, abból nem következik, hogy érdekes és érthető is lesz.

2014. júl. 31. 15:03
 2/6 A kérdező kommentje:
Én csak ahhoz vagyok lusta ami nem édekel így pontosítanám. Olvasni meg szeretek tényleg, cska msotanáűban nem olvasok olyan sokat mint régebben.
2014. júl. 31. 21:32
 3/6 anonim válasza:

én Patrick Ness könyveit javasolnám!

van egy chaos walking trilógia, ami ugyan nem filozófia tankönyv, de egy kvajó történet a jó és rossz viszonyáról, az emberéletek feláldozásáról, vezetői döntésekről és képességekről, manipulációról, hazugságokról.

A történet legszebb fűszere pedig az, hogy az emberek hallják egymás gondolatait. Innentől bejön a szabadság és a személyes tér hiánya is, az állandó információáramlás terhe, és a gondolatok uralása.

szóval nagyon érdekes, és ha el is gondolkodsz rajta, nagyon hasznos filozófiai kérdéseket boncolgat! ;)

2014. aug. 1. 08:34
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi úgy érzem tetszeni fog. :) De valami filozófiát mint tudományt elemezgető könyvet nem tudnátok mondani? :)
2014. aug. 2. 13:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Platón: Szókratész védőbeszéde, Állam

Szent Ágoston: A világ örökkévalóságáról

Descartes: Elmélkedés az első filozófiáról

Nietzsche: Ím-ígyen szólott Zarathustra (vagy bármi)

Ortega: Tömegek lázadása

Így van egy antik, ez középkori, egy felvilágosodás kori, egy "élet filozófus" és egy kb kortárs.

Persze csak olyan nevek maradtak ki, mint Arisztotelész, Aquinoi Szent Tamás, Eckhart mesterék, Spinoza, Hobbes, Kant, Heidegger, Hegel, Lukács....stb.

De ha ilyen összefoglalót szeretnél és 16 éves vagy, akkor szerintem válassz egy középiskolás filozófia könyvet. olvasd el, és akkor már lesz egy kor, egy szerző, aki érdekel, megtetszik a gondolkodása. Onnan pedig már lehet azért ismerkedni a témával.

És persze az is kiderül mi érdekel: erkölcsfiló, művészetfiló, vallásfiló, tudományfiló, ismeretelmélet, logika.... :)

Szóval hajrá :)

2014. aug. 14. 22:01
 6/6 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm :)
2014. aug. 15. 21:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!