Készíteni akarok magamnak egy könyvet, csak egy példányban, saját elképzelés alapján. Ez hogy működik? Megcsinálom a kéziratot Wordben, de azután hogyan tovább?
Vagy a kéziratot nem a Wordben szokták? Meg tudom rendelni a könyv méretét, borítója anyagát, a betűtípust és -méretet, vagy mit kell pontosan csinálni? Tul. képp nem kiadni akarom, hanem egy kéziratot könyv formájába akarok önteni, mint mikor diplomamunkát köttet be az ember, azzal a különbséggel, hogy van pár egyedi elképzelésem, pl. A7-es méretben kéne.
Minden segítséget köszönök!
Bemész egy nyomdába,és megbeszéled.De egy darab könyv elkészítéséhez pénzt vigyél magaddal,ne keveset.
Ha csak beköttetni akarod,akkor elég,ha könyvkötőhöz viszed.
"A7-es mérethez saját kezűleg is tudsz könyvborítót készíteni. Kivágsz kartonpapírból egy megfelelő darabot és belevarrod az oldalakat. A kartonra pedig ha nagyon akarsz, ragaszthatsz színes papírt, vagy bármi mással is beboríthatod."
Biztos vagyok benne, hogy nem tudnám olyan ügyesen megcsinálni, hogy ez egy rendes, valódi könyvnek nézzen ki. Nekem az az elképzelésem, hogy megcsinálom a kéziratot és legyártatom.
Kérdés: a tördelést mindenképp nekem kell csinálni? Az ugyanolyan marad, ha lekicsinyítik a lapot és a betűméretet?
Könyvet nem csináltam még, de olvastam róla néhány dolgot, amolyan alapismereteket.
Kiadványszerkesztést már végeztem, szórólapot, egyéb, max néhány oldalast, legfeljebb tucatnyit, de nem quarkkal, mert az a sok lapos irományokhoz való, pontosan a könyvhöz.
Nem is félprofi, hanem egészen, csak tudod a nyomdászoknak vannak más módszereik, hasonlóak. Igazából pontosan az ilyen soklapos, de kis példányszámú munkákhoz használják.
Megvolt nekem, de nem ismerem túlságosan, rég is volt, azóta biztosan újabb verziói léteznek.
Van róla könyv, meg magyar nyelvű is help funkcióval, de hát rengeteg mindent lehet és kell is vele csinálni, beállítani a hasábokat, margókat, fejléceket, címeket, ilyesmi.
Ömlesztve kell írni, enter nélkül, illetve csak ott, ahol szándékos a törés.
Amúgy biztosan nem túl komplikált, hiszen windowsos alkalmazás, aki a worldöt ismeri, azt is megtanulja.
Azért egy szép könyvnek, kiadványnak vannak trükkjei, fogásai, nem is kevés, de legalább megtanulsz belőlük valamit.
Nekem a végére már szépen ment, a kezdő kislányok összevissza vackait gyorsan átrendeztem. Szellősebb sorok, más betűtávolság, jobb kerning, szebb betűtípusok, módszeres és látványosabb fő és alcímek és elképesztően megváltozott az egész.
Visszafogott, elegáns stílusom is volt, de sokára alakult ki az érzékem hozzá, eleinte én is csak pislogtam a mesterem fogásain, mert sok apróságból áll, hogy harmonikus látványt nyújtson.
Féltucatnyi könyvet is kiolvastam, de egy volt igazán hasznos, nem emlékszem a címére, de nem is fontos, mert mint már mondtam, a könyv az más, mint a sok képpel, kevesebb szöveggel, de látványos elemekkel tarkított kiadvány.
Különben saját célra rondának is megcsinálhatod, akkor is szeretni fogod, legalább tanulsz valamit közben és ha rendesen kezdesz hozzá, akkor könnyen átrakhatod a stílusokat, javíthatsz rajta kinyomtatás előtt.
Az utolsó kérdésedre
Igen, szokott ilyen kicsinyítő funkció lenni az ilyen programokban,de nem tökéletes, mert mondjuk 6.1 pontos betűméret van, de 6.1256 már nincs.
Aztán egyébként is meg kell változtatnod sok mindent, ha kicsik a betűk, akkor mindent ritkítanod kell, a sor, a szó, a betűtávolságokat is az olvashatóság érdekében, mert különben minden egybefolyik.
De az ilyen tördelőprogramok lényege, hogy mindegy mit változtatsz, automatikusan átrendez mindent, legfeljebb néhány oldallal több, vagy kevesebb lesz. Megcsinálja az elválasztásokat, vagy teheted sorkizárásra, szóval ahogy neked tetszik, úgy variálod.
Köszönöm a válaszaidat, kedves utolsó! Megkérdezhetem, hogy neked ki volt a "mestered", ki tanított? És hol lehet ilyen tanítót találni?
Vagy esetleg te tudnál majd még segíteni nekem a későbbiekben? Látom, hogy értesz hozzá :)
A Quarkkal kapcsolatban nem hinném, hogy sokat segíthetek, néhány órát nézegettem csak, miket lehet rajta csinálni, de elég régen volt, meg valószínűleg újabb verziót találsz majd.
Valaha weblapkészítéshez szegődtem programozó grafikusnak, de én akkoriban tanulgattam csak a scriptet, meg a php-t. Volt egy srác, aki nagyon jól értette, így azokat zömmel ő csinálta, nekem maradt a design, a grafika. Egész jó lapokat csináltunk, de nem volt túl nagy a forgalom, és más grafikai munkákat is adtak, Photoshop, meg Illusztrátor melókat és nem lehetett rossz a munkám, mert átvettek a kiadványok részlegére,
Ott volt egy kolléga, aki egyébként fizikus volt valójában, másodállásban vitte a részleget, de nagyon profi volt, mert az apja nyomdát vezetett és már sráckorától sokat dolgozott ott, nyaranta, meg később állásban is, estin tanult az egyetemen. Mindent tudott, a lektorálástól kezdve a szedőgépekig, elméletét, gyakorlatát, a modern lehetőségeket a nyomdászatnak.
Csináltam a grafikákat, de rengeteg kisebb, nagyobb meló volt, meghívók, oklevelek, pár lapos füzetecskék és engem is befogtak.
Na ekkor történtek velem is ezek a megdöbbentő esetek, amikor a szemem láttára egy két fogással úgy átalakította az egész munkámat, hogy rá sem ismertem, de tényleg sokkal jobb lett, lett arculata, kinézete, minden sokkal arányosabb és szebb lett. Beszélgettünk, adott pár könyvet, magam is vettem mindenfélét, mert érdekelt minden, az emblémák szerkesztésétől a betűtípusokig és fejlődtem.
Végül ő elmaradt, mert a munkahelyén is változások lettek, projekteket kaptak, nem volt sok ideje másra.
Ekkor fejlődtem a legtöbbet, amikor mindent magamnak kellett csinálnom, de már volt némi tapasztalatom, így csak kicsit esett a színvonal, alig csináltam hibát. Később javult aztán megint a nívó, de persze nem teljesen a régi volt, hiába volt meg az iskolám. Volt akinek tetszett a változás, volt akinek nem annyira. Persze ezek csak nüanszok, apróságok voltak.
Végül azért hagytam abba, mert a kezdeti jó fizetés nem követte az inflációt, meg vállalkozásba kezdtem, mégpedig gravírozásba.
A könyvek tördelése eléggé más, mint amit én csináltam, az alapdolgokat kell alaposan megcsinálni, végiggondolni.
A sok szövegre alkalmasabb a talpas betű, ami lehetőleg ne true type legyen, az adobe fontok jobbak.
Eleve úgy kell begépelni, hogy később mindent egyetlen mozdulattal át tudj igazítani.
A margók kialakításának vannak szabályai a könyveknél, nem is margónak nevezik ezt. Alul, felül az üres helyek másként, de oldalt is, és amit tükörnek neveznek, no és itt ugye hagyni kell a könyv összefűzésére is.
Ezek ilyen alapdolgok
A könyveknél a majdnem üres oldalak szoktak gondot okozni, mert pocsékolja a papírt, meg ronda egy oldal, amin csak pár sor van és meg is töri az olvasást, ekkor kell az előző oldalakon varázsolni, de ezt hagyd a legvégére, vagy legyen elmentett változatod az előtte levő részekről, mert előfordulhat, hogy mégis mindent megváltoztatsz és az ilyen megváltoztatott oldalak furcsa dolgokat szoktak művelni.
Szóval ilyesmikkel kerülsz majd szembe, egy kicsit talán tudok segíteni, de az a legjobb, ha magad is keresel erről információt.
Megvan a szöveg valamilyen digitális formában, vagy magad akarod beírni?
Magad nyomtatod ki, vagy nyomdába adod?
De van itt néhány tanács az alapokról, sőt mást is találhatsz eleget:
Azért ha van kérdésed, segítek, ha tudok.
Nagyjából tudom hogy kell könyvet kötni, bár olyan igazit sosem csináltam. Viszont sajátot már igen, egyszerű variációban.
1, írd meg word-ben úgy hogy a bal margó kb 1.5 cm széles legyen.
2, vágd méretre a lapokat.
3, egyesével ragaszd össze a bal oldalon (1cm szélességben) a lapokat.
4, vegyél papírboltban színes v mintás díszkartont és vágd méretre. Majd bal oldalán (1 cm-re)tapétavágóval karcold be és hajtsd kifelé (ahogy olvasnád is) majd ragaszd a könyv elejére és hátuljára (díszítheted is)
5, jelölőkartonból vágj könyvmagas csíkot (1cm-könyvvastagság cm-1 cm szélességben)
6, "karcold" be az éleknél, hajtsd meg és ragaszd a könyv gerincére (a gerincre is kenj ragasztót).
Szép lessz, én már csináltam. Nem pont olyan mint egy full kötött könyv, de szép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!