Egyetértetek velem a következő filozófiai állításban?
Nem hinném, hogy az ember/emberiség hordozná Isten tulajdonságait, mert az ellentmondana a Bibliával. Az Egyház állításaival sok probléma van. Az emberek száma egyre nő, több a kivétel, egyre nagyobb a rendezetlenség felé tartás.
Azonban, lehetséges, hogy Isten egy halmaz, és ezt a halmazt az emberek alkotják.De akkor itt ismét az egyházi állítások buknak el.
Jó hozzáfűzés előző. Én Istent úgy képzelném el, mint egy csoport, nincs egy egységes Isten. Úgy, mint egy intézmény, vagy egy ország. Bár, nem vagyok vallásos, sőt, nem hiszek Istenben, de így képzelném el, ha hinnék benne.
Lehetséges, hogy előző állításommal ellentmondtam valamely berögzűlt vallási állásnak, de ez az én véleményem.
Nem akarsz mindjárt egy Teremtést magad véghez vinni?
Az Egyház nem hazudik, hanem óvni akar téged, hogy tudd azt, hogy mi lehet a viszonyod az Úrhoz képest.
Tudj meg róla többet.
Okos fickó lehetsz.
A helyi plébánián érdeklődj hittan iránt. Ott remek dolgokat fogsz hallani. Kérdezhetsz is.
Az Úr áldjon!
Kérdező, nem hinném, hogy a filozófiai állításnak szüksége van definícióra. De például a "Gondolkodom, tehát vagyok" egy filozófiai állítás.
Amúgy a te állításod (mindegy, milyen jelzővel illetjük) ott csúszik meg, amikor azt mondod: "azaz..."
Mind az embernek, mind az istennek van egy közkeletű tulajdonságrendszere. "Az ember istenkedik." Azt jelenti ennek alapján, hogy az ember istenként "tud" viselkedni, azaz mindenható. Az "isten emberkedik" viszont azt jelenti, az isten "éppen" emberként viselkedik. Ebben nincs semmiféle ellentmondás. Aki "képes" valamire, nem feltétlenül gyakorolja azt mindig. Aki viszont nem képes, az "soha" nem tudja azt gyakorolni. Tehát attól függetlenül, hogy foglalkozunk-e isten létével/nem létével, a te okfejtésed nem okfejtés, mert nincsenek a mondataid között logikai viszonyok. Csak úgy vannak egymás mellett. ettől nem állítás. Se filozófiai, se más.
Úgy vélem, a probléma fogalmazásbeli egyfelől, fogalomhiányosság másfelől. De szerintem erre már magad is rájöttél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!