Hogy működött a régi skót állam?
Királyság volt.
I Robert Bruce volt az első király.Elötte meg hasonló mint nálunk a törzsi viszonyok.Aki túlélte az volt a vezér.
Egy frászt.
Volt még előtte jópár király.
Az első I. Kenneth volt, még a IX. században.
Na de még ha el is fogadjuk, amit mondasz, Robert Bruce a XIII-XIV. században élt. Még akkor, amikor I. Edward volt az angol király.
A skót királynak pedig még háromszáz év múlva, az angol (polgári) forradalom idején se volt sok szerepe.
Még akkor is főleg a klánok vezetői kezében volt a hatalom.
Azt elfogadom, hogy a Szent István előtti Magyarországhoz hasonló lehetett, de annál jóval szervezettebb volt. Megvolt egy királyság teljes apparátusa, csak nem tartották túl sokra.
Csak azt nem tudom, hogy akkor ahelyett ténylegesen hogy mködött.
Ezt értem.
De mégis, ezek a klánurak hogy uralkodtak.
Mégiscsak volt valami központi hatalom féle, csak nem értem milyen.
Olyan lehetett mint Magyarország az oligarchák korában? III. András idején és Károly Róbert trónra lépésekor?
Csak ott persze klánok voltak és nem oligarchák.
Mintha úgy rémlene,hogy elötte pikt királyok voltak,de lehet,hogy tévedek...Az első királyok pikt-ek voltak.Vagy nem?
Mondjuk ez érdekes,már nem jut eszembe,a piktek a skótok "közé" tartoztak,vagy csak összolvadtak velük...
Igen, valahogy úgy, mint az Árpádház kihalása után nálunk, minden főúr uralkodott a saját birtokán, a központi hatalom pedig gyenge volt, vagy nem is létezett.
Nem nagyon lehetett Skóciában se központi hatalom, ha a klánok vezérei uralkodtak, mindenki a maga országrészében. A központi hatalom inkább névleges lehetett. Gordon, Hamilton, Stewart, Drummond és a többi vezér élet-halál ura volt. Ja és persze a skótok állandóan rablóhadjáratokat vezettek Anglia északi részére, ezért volt mindig egyben hadvezér is Northumberland earlje. Szegények voltak, Anglia jóval civilizáltabb és gazdagabb. Főleg szarvasmarhát tenyésztettek. Olvastad a Cheviot balladákat? Ha nem, feltétlenül olvasd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!