Létezik erre valamilyen történelmi mondás, mottó, szólás, vagy népi közmondás?
Divide et impera
Vagy az ellenségem ellensége a barátom
Ezt többször hallod mint az oszd meg és uralkodjt, vagu másnéven divide et imperat.
Én ezt nem értem, ha egyszer közös ellenség, akkor miért lenne az a barátod?
Az ellenségem ellensége a barátom, ez pontosan nem azt jelenti, amit a kérdező kérdez.
Inkább úgy kellene valahogyan, persze ez nem közmondás:
Az ellenségem ellensége nekem is ellenségem.
/Éppen ellene akarok a mostani ellenségemmel összefogni./
Ember te nem tudsz szöveget értelmezni..
Te vagy x.
Az ellenséged y.
Az ellenséged ellensége z.
Szövetkezel z-vel hogy elverjétek y-t. Ezen mit nem lehet megérteni? Z csak Y ellensége, nem a tiéd.
Szóval igen, : az ellenségem ellensége a barátom.
Ma 11.22
Csakhogy ezt lehet máshogy is értelmezni.
"Szövetkezel z-vel hogy elverjétek y-t. Ezen mit nem lehet megérteni? Z csak Y ellensége, nem a tiéd."
Tévedsz, Z a közös ellenség.
Te vagy x.
Az ellenséged y.
Az ellenséged ellensége z. Az ellenséged ellensége neked is ellenséged.
Tehát én vagyok x
Az ellenségem y
De van egy közös ellenségünk is, ő a z
Vagyis, én nem a z-vel szövetkezek, hogy elverjem az y-t, hanem az y-nal, hogy elverjem a z-t, aki mindkettőnknek közös ellensége.
Vagyis, mivel hogy y eddig ellenségem, és z is ellenségem /közös,/ ezért írtam azt, hogy az eddigi ellenségemmel y-nal szövetkezek, hogy elverjük a közös ellenséget, z-t.
Ezért nekem az ellenségem ellensége az ellenségem.
Én megmaradok emellett a verzió mellett.
Kíváncsi vagyok, ki fog itt rendet tenni. :)
"Az ellenségem ellensége a barátom"
Ez a helyes verzió nem számít ki tesz rendet vagy ki nem, ez egy létező mondás :D
Egyébként meg nincs közös ellenség. Mondom, ezt úgy kell értelezni hogy az ellenséged ellensége neked nem ellenséged hanem neked semleges.
Mit nem érttek ezen?
A Szovjetúnió és Amerika ellenségek voltak, de összefogtak a közös ellenség - a III. birodalom ellen. Miután legyőzték, folytatták az ellenségeskedésüket.
A cél szentesítette az eszközt. Ezt mondják szövetségnek az ördöggel.
Ezt kellet volna tenni Horthynak is. Szövetkezni a vörösökkel, kiverni a csehet és románt, utána ráértek volna leszámolni egymásal. de ő fordítva csinálta. Szövetkezett a közös ellenségel és a románok hátán bejőve a saját ellenségét a komunistákat verte el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!