Régen az emberek hogyan csináltak viszonylag pontos térképeket?
Figyelt kérdés
Találtam egy térképet az Óvilágról, 1490 körül rajzolták, és viszonylag pontos. Európa teljes egészében, Afrika déli része kicsit ferde, bele van csúszva az Indiai óceánba, és Ázsia is viszonylag pontos.
Hogyan rajzolták meg? Én nem értem, mert csak úgy tudom elképzelni, hogy felülről lehet megrajzolni pontosan, mert úgy látjuk a széleit. Ha körbehajózom, vagy körbelovaglom, nem tudom elképzelni, hogy le tudjam rajzolni.
2013. aug. 5. 18:16
1/5 2xSü válasza:
Csak tippelek, nem vagyok járatos a témában, de szerintem pl. a csillagok állása, egy pontos óra meg egy iránytű alapján abszolút módon tudták meghatározni a pozíciót.
2/5 anonim válasza:
Valamiért ezeken a térképeken a Kárpát-medence arányaiban mindig kisebb mint a valóság...
3/5 anonim válasza:
A napi járóföld viszonylag pontos távolságnak.
Az irányt pedig napkeltekor és napnyugtakor pontosan lehet mérni.
A szöget műszer nélkül, a terepen talált anyagokkal 0,05...0,1 fok pontossággal bárki le tudja mérni.
4/5 anonim válasza:
így van, a csillagászat alapján határozták meg a helyüket. De ha megnézed a nippuri várostérképet ca. 4000 évvel ezelőttről, és mellérakod a régészek készítette ásatási alaprajzot, akkor azon is látszik, hogy majdnem tökéletesen pontos... értettek a földméréshez is, na :)
5/5 anonim válasza:
Másrészt manapság sem felülről nézve rajzolják a térképeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!