Milyen a rímfajtája Petőfi:Debrecenben című versének, és hogyan írnátok be betűjelekkel? (aabb, stb? )
Miből gondolod, hogy ez a vers annyira ismert, hogy valaki kapásból válaszolni tud neked?
Én például még csak a neten sem találom.
Vehetted volna a fáradságot, hogy bemásold a szöveget, egyszerűbb lenne.
Így csak általánosságban, hogy hogyan csináld:
Az első sort jelöld a-val. Az erre rímelő sorokat is a-val, az ettől eltérőeket pedig b-vel. (Egy sor akkor rímel egy másikra, ha az utolsó szó utolsó szótagjának legalább a magánhangzója megegyezik.)
Amikor kialakult a rímképlet, akkor tudod megállapítani a rím fajtáját. Ehhez pedig meg kell tanulnod a rímfajtákat, nincs mese.
Nagyon nehéz bejelölni,segítesz?
Cókkal-mókkal rakva,félve s boldogan,vitt nyolcéves fiút,első utam Debrecen főutcáján.Mindenütt legendát vártam,hajdúkat s velük törököket,tűzvészt,gályarabot,s hogy jön Kossuth smegint beszélni fog és detonizál...
Szerintem aabbcc
Kérdező, kedves...
1., Ha nem soronként írod, nem tudhatom, hol van vége az egyes soroknak.
2., Ez NEM Petőfi verse, hanem Szabó Lőrincé.
Debrecenben
Cók-mókkal rakva, félve s boldogan,
vitt, nyolcéves fiút, első utam
Debrecen főutcáján. Mindenütt
legendát vártam, hajdúkat s velük
törököket, tűzvészt, gályarabot,
s hogy jön Kossuth, s megint beszélni fog
és de-tro-ni-zál... Azt hittem, csupa
hős vesz körűl... Kisvonat mozdonya
pöfögött fel s alá, mesebeli,
guruló vaskocka s kocsijai:
micsoda játék!... S vágy s való között
egyszer csak átléptem a küszöböt:
egy bolt felett cégtáblát láttam és
rajta, hogy: "ÓRIÁS és ékszerész",
arany betűket... Megnéztem megint:
Ó-R-I-Á-S?... Az!... Istenem!... Eszerint,
gyúltam ki, itt egy Óriás lakik,
s hirdeti, hogy mivel foglalkozik!
Forrás:
(A 75. sz. alatt.)
A jelöléssel pedig ilyenkor nem megyünk végig az egész ábécén, hanem négy soronként nézzük. :D
Tehát ez aabb, azaz páros rím.
Pótvizsgára tanulsz? Hányadikos vagy? Ha van még valami esetleg, ami nem megy, írd nyugodtan.
Jól megleptél. :D
Azt akartam írni, hogy nem emlékszem, mondták-e ezt nekem; csak arra, hogy valamelyik nap ismét azt írta egy kérdező, hogy egy angyal vagyok. (Lehet, hogy az is te voltál. :D)
De aztán keresgéltem egy kicsit, és találtam egy szóképes kérdést; szerintem az biztos, hogy a tiéd, mivel 5.-es tananyag volt. :)
És látom, ismersz már: segítek is, meg morgok is egy kicsit. :D
Most pedig, ha már így "a kezeim közé kerültél", egy kis korrepetálás. :)
1., Az írásjelek után (pont, vessző, felkiáltó- és kérdőjel) mindig üss szóközt. Mint ahogy folyóírásnál is ki kell hagyni egy-egy betűnyi helyet az írásjelek után, gépírásnál is. (Nézd meg alaposan az én válaszaimat.)
2. A sorszámnevek jelölése: tőszámnév + pont; tehát most mész 6.-ba. (Továbbá most voltál 5.-es, 7.-től lesz kémiaórád, az egyik osztálytársad a 3.-on lakik stb.)
A pontot kizárólag dátumíráskor hagyjuk el akkor, ha kötőjellel toldalékot kapcsolunk a számhoz.
Tehát pl. a mai dátum: 2013. 07. 20. --> Itt van pont.
Ezt a választ 07. 20-án (vagy július 20-án) írom. --> Itt nincs pont.
Mondjuk, augusztus 10-től mész nyaralni augusztus 20-ig. --> Itt sincs pont.
És szeptember 1-jén kezdődik megint a suli. --> Itt sincs pont; plusz itt a megszokott -án/-én toldalék helyett -jén a helyes.
További jó tanulást. :)
:)))
Ez jó: BW, a GYK-s tanítónéni. :D
Részemről rendben, de akkor tessék rendesen tanulni.
(Megint nem hagytál szóközt a vessző után, pedig leírtam, hogy kell.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!