Miért van a magyar nyelvnek annyi különböző kifejezése az alvás szóra? Más népeknek is több van?
A magyar nyelv nagyon árnyalt, és nagy a szókincse. Ezért tudunk olyan pontosan kifejezni finom különbségeket is.
Más cselekvésekre is sok különböző kifejezésünk van. Hiszen az alvás megfelelői nem PONTOS alternatívák, van árnyalatnyi jelentéskülönbség.
Ez sajátossága a magyar nyelvnek.Pl. beszél, nevet stb. bármit írhatnék igazából.
"60-100 ezer szóra teszik,[3] de az összes lexéma együttesen könnyen elérheti az egymillió szót."
Persze, az számít, hogy mennyit használunk belőle, s én úgy tapasztalom, hogy magyar nyelvet még elég változatosan használjuk. Személyes benyomásom szerint Keletre haladva egyre árnyaltabb, nagyobb az aktív magyar szókincs.
A magyar szereti átgondolni és aztán pontosan elmondani, amire gondol. Na, nem mindig azé'!
De nézd, csak káromkodás mennyiféle van. Pedig a fuckkal is milyen jól el lehetne boldogulni, de hát azért mégsem ugyan az!
Alszik, szundikál, szundít, durmol , szunyál, húzza a lóbőrt, pihen, ejtőzik(?), mi van még? huny egyet, bóbiskol, szunnyad
babáknak: tentézik, csicsikál
Ez nem valami sok. Mind mást jelent. Vagy az én szókincsem gyér?
Az alszik, durmol, húzza a lóbőrt, szunyál ugyan azt jelenti.
És a pihenésnek semmi köze nincs az alváshoz.
Pihenni lehet állva is. Aludni már nem nagyon.
Minden nyelvben vannak rokon értelmű szavak. Az angol is egy tucat szót ismer az alvásra. Ha valaki semmilyen más nyelvet nem ismer jól az anyanyelvén kívül, könnyen tesz nacionalista/nagyzoló kijelentéseket.
catch some Z's, catnap, dormancy, doze, drowse, kip, log Z's, nap, nod, quietus, repose, rest, shut-eye, siesta, slumber, snooze
én tudok még érdekes szinonímákat az alvásra: peccilni, cencizni, tentikélni
én nyugat-dunántúli vagyok, de el tudom képzelni, hogy kelet felé tudnak még érdekes, ízes kifejezéseket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!