Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért van a magyar nyelvnek...

Miért van a magyar nyelvnek annyi különböző kifejezése az alvás szóra? Más népeknek is több van?

Figyelt kérdés
2009. okt. 19. 18:46
 1/6 anonim ***** válasza:
92%

A magyar nyelv nagyon árnyalt, és nagy a szókincse. Ezért tudunk olyan pontosan kifejezni finom különbségeket is.

Más cselekvésekre is sok különböző kifejezésünk van. Hiszen az alvás megfelelői nem PONTOS alternatívák, van árnyalatnyi jelentéskülönbség.

Ez sajátossága a magyar nyelvnek.Pl. beszél, nevet stb. bármit írhatnék igazából.

"60-100 ezer szóra teszik,[3] de az összes lexéma együttesen könnyen elérheti az egymillió szót."

Persze, az számít, hogy mennyit használunk belőle, s én úgy tapasztalom, hogy magyar nyelvet még elég változatosan használjuk. Személyes benyomásom szerint Keletre haladva egyre árnyaltabb, nagyobb az aktív magyar szókincs.

A magyar szereti átgondolni és aztán pontosan elmondani, amire gondol. Na, nem mindig azé'!

De nézd, csak káromkodás mennyiféle van. Pedig a fuckkal is milyen jól el lehetne boldogulni, de hát azért mégsem ugyan az!

2009. okt. 19. 19:09
 2/6 anonim ***** válasza:
72%

Alszik, szundikál, szundít, durmol , szunyál, húzza a lóbőrt, pihen, ejtőzik(?), mi van még? huny egyet, bóbiskol, szunnyad

babáknak: tentézik, csicsikál

Ez nem valami sok. Mind mást jelent. Vagy az én szókincsem gyér?

2009. okt. 19. 19:20
 3/6 anonim ***** válasza:

Az alszik, durmol, húzza a lóbőrt, szunyál ugyan azt jelenti.

És a pihenésnek semmi köze nincs az alváshoz.

Pihenni lehet állva is. Aludni már nem nagyon.

2009. okt. 19. 21:53
 4/6 anonim ***** válasza:
A magyar nyelvnek nem csak az alvás szóra nagyobb a szókincse, hanem szinte az összes szóra. Persze ez csak a többi európai néphez képest igaz, a kínaiaknak pl. még nálunk is sokkal több van.
2009. okt. 20. 22:41
 5/6 anonim ***** válasza:

Minden nyelvben vannak rokon értelmű szavak. Az angol is egy tucat szót ismer az alvásra. Ha valaki semmilyen más nyelvet nem ismer jól az anyanyelvén kívül, könnyen tesz nacionalista/nagyzoló kijelentéseket.

catch some Z's, catnap, dormancy, doze, drowse, kip, log Z's, nap, nod, quietus, repose, rest, shut-eye, siesta, slumber, snooze

2009. okt. 22. 00:21
 6/6 anonim válasza:

én tudok még érdekes szinonímákat az alvásra: peccilni, cencizni, tentikélni

én nyugat-dunántúli vagyok, de el tudom képzelni, hogy kelet felé tudnak még érdekes, ízes kifejezéseket

2009. okt. 26. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!