Miért hívják a bűnöst ludasnak?
Bocs, nem akartam kiírni a kérdést, csak tegnap láttam egy ilyet, de akkor nem volt időm válaszolni, ma meg nem találom. Gondoltam, leírom a kérdést, akkor úgyis előjön a tegnapi. Hát nem jött elő. Remélem, a kérdező megtalálja egyszer ezt is.
Szóval arról van szó, hogy az ókori görögök
főisten volt Zeusz. Az ő nyelvükön Zéna. Rá esküdtek: a' thon Zéna. (Zeuszra mondom.) De mint ahogy nálunk is a köznapi beszédben elferdítve is alkalmazzuk isten nevét, pl.: istókuccse, ők is ferdítettek néha: a' thon chéna. (A lúdra mondom) Ebből alakult aztán ki az a hagyomány, hogy a hamisan esküdőket lúddal a nyakukban állították pellengérre.
"ludas
‘hibás, vétkes ‹valami csínyben›’.
A lúd származéka, korábbi ‘esküszegő’ jelentése folytán valószínű, hogy a szó középkori büntetési forma emlékét őrzi, hogy t.i. az esküszegőknek megszégyenítésül döglött ludat kellett a nyakukban hurcolniuk."
Forrás: [link]
Tegnap is volt ugyanez a kérdés...
Ja, hogy úgy.
Nekem a keresővel az első találat volt a tegnapi kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
(Jobb oldalt, felül. Beírod a kulcsszót, kiválasztod, hogy csak az adott kategóriában keressen, vagy mindegyikben, és Enter.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!