Janus Pannonius nem volt szerintetek beképzelt?

Figyelt kérdés
"Szellemem egyre dicsőbb, s általa híres e föld!"

2013. jún. 26. 21:49
 1/3 anonim ***** válasza:

<A költőt az egész Duna-tájék első humanista költőjeként tisztelték a kortársak és az utókor egyaránt. Nem tekinthetjük tehát túlzásnak önértékelését, melyet a Pannónia dicsérete című epigrammájában fogalmazott meg: “Szellemem egyre dicsőbb, s általa híres e föld”.>

[link]

2013. jún. 26. 21:56
 2/3 anonim ***** válasza:
Tény, hogy nem a szerénységéről volt híres.
2013. jún. 26. 22:01
 3/3 anonim ***** válasza:

De vicces, emlékszem általános suliban, meg aztán gimiben mikor Janust tanultuk én is pont ezen voltam kiakadva. :D

Más kérdés, hogy az iskolai könyvekbe nagyon csak a mainstream versek kerülnek be a költőktől, lehet az önelégültségén kívül még sok más arca van. Pl. rengeteg - tényleg zavarbaejtő - erotikus epigrammát írt. :) Persze azokat nem teszik be az iskolai szöveggyűjteményekbe. Meg ami a magánéletét illeti, szóval erkölcsileg nem élt éppen feddhetetlen életet...

Amúgy más kérdés, hogy egy költőt tudunk-e csak a versei alapján szeretni/nem szeretni, vagy a versek mögött megmutatkozó személyiséget szorosan hozzákapcsoljuk-e a tényhez, hogy valaki szimpatikus-e vagy sem. Valakinek megy ez a szeparáció, nekem speciel nem. Szóval én is úgy látom, hogy (bár talán némileg a kulturális viszonyok is mások voltak az 1400-as években, de) Janus Pannonius elég beképzelt figura lehetett. Tehát pl. én személyesen nemigen csípem őt...

2013. jún. 26. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!