Minden ember ugyanolyan?
Azon gondolkoztam, hogy az ember a később kialakuló személyiségével együtt születik már, vagy élete során érő külső körülmények alakítják azzá az emberré aki lesz?
Értem én ezalatt, hogy érdeklődési köre, véleménye az ellenkező nemről, művészetről, társadalomról, politikáról?
Miközben egy ember felnő a szülei, barátai valamint (és nagyrészt) a média teszi azzá aki?
Nem igazán vagyok benne biztos, hogy jól fogalmaztam de valami ilyesmire gondolok:
Vegyük alany1-et és alany2-t. Legyen mindkettő 30 férfi. A két férfi teljesen különbözik egymástól. Noha születésük időpontjában az alany1-et és alany2-őt kicseréljük, akkor mire elérik az előbb említett kort alany1 úgy viselkedne mind alany 2 és fordítva?
Mit gondoltok erről?
"Az ember fejlődése kb. 60%-ban múlik adottságokon és 40%-ban a nevelésen."
EZ a te elképzelésed, vagy bizonyított tény? Mert kétlem.
Persze is-is, mindegyiken múlik, de nem dobálózzunk számokkal!
Nem bizonyított semmi ezen területen, főleg, mert még azon sem egyezik a tudomány, hogy mi az az ego, mi az a tudat, mi az a személyiség. Egyáltalán fogalmuk sincs az egészről.
Az én véleményem az, hogy amit személyiségként tekintünk, az bizony teljes mértékben a külső hatásoknak köszönhető.
Nem hiába a személy, perszona, angolul person, latin persona-ból ered, jelentése maszk.
Tehát, a személy és ezzel együtt a személyiség is csupán egy maszk, amit a kondicionálásod alakított ki. Társadalmi normák, neveltetés, stb. Alapvetően az a valószinü, hogy ezek a dolgok már akkor elkezdődnek, amikor az anyaméhben vagy. Pl. megfigyelték, hogy az a gyerek akinek az anyja terhesen esetleg éhezésnek volt kitéve, annak a gyermekének iszonyat lassú lesz az anyag cseréje, jól elcsámcsog és kiszedi az utolsó kis felhasználható részt is a kajából, míg aki bőségben volt, annak gyors lesz az anyag cseréje.
Az ilyen dolgok pedig, hogy pl. valaki szeret valamilyen kaját/zenét köztudottan változik, ha valamitől nem undorodsz totálisan később hozzá szokhatsz, zenéből pedig jól megfigyelhető, ha valamit sokat hallasz, megszereted.
Az olyan dolgok, mint pl. valaki türelmetlen, ez igen könnyen változtatható, csupán személyes döntés kell hozzá, figyelemmel eltünthető. Jóformán minden fejben dől el, és én szerény véleményem szerint fizikai formákhoz semmi köze, persze ezért sokan lehurrognak majd.
Ez egy igen érdekes felvetés...
Szerintem valamivel több múlik a neveltetésen és környezeti hatásokon, mint a genetikán. A genetika inkább az alapvető tulajdonságokat határozza meg, és ezekből kifolyólag néhány környezeti hatásra máshogy reagálna az említett alany.
Például ha alany1 (A1) genetikai okoknál fogva mondjuk szociopata, míg alany2 (A2) teljesen normális mentális szempontból, akkor ugyan abban a helyzetben, neveltetésben, környezetben A1 mondjuk nem szeretné a rock zenét (mert nem tudott beilleszkedni azokhoz az emberekhez, akikhez A2 igen). Ellenben A1 sikeres lesz (bizonyított hogy a szociopaták és pszichopaták sikeresebbek az átlagnál), míg A2 csak egy bolti eladó lesz.
Tehát véleményem szerint nem lehet tökéletesen pontos választ adni a kérdésre, mert genetikai részről annyiféle lehetőség létezik, hogy két teljesen véletlenszerűen kiválasztott ember ugyan abban a környezetben lehet hogy teljesen máshogy, de lehet, hogy pontosan ugyan úgy viselkedne.
#15-ös vagyok
Imádom az ilyen kérdéseket, nagyon szeretek az ilyeneken elmélkedni. A többi hozzászólónak is így névtelenül köszönöm, valamennyiben okosodtam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!