Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogyan hat a mesékben levő...

Hogyan hat a mesékben levő szexualitás és erőszak a gyermekekre?

Figyelt kérdés

2013. jún. 11. 17:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
67%

Miféle mese az, amiben szexualitás van?

A Grimm-mesékben levő "erőszak" nem hat rájuk sehogy. Ahogy a Tom és Jerry sem.

2013. jún. 11. 17:14
 2/12 A kérdező kommentje:
pl. Piroska és a farkas, Kékszakáll stb. mesékben levő rejtett(belelátott) szexualitás, erőszak az nyilvánvaló az összes mesében-pl boszorkányok lemészárlása stb
2013. jún. 11. 17:16
 3/12 anonim ***** válasza:
17%

Azt mondjuk sosem értettem: bármilyen jellegű szexualitás miért hatna negatívan a gyerekekre?

A szex rossz dolog? Bűn?

2013. jún. 11. 17:18
 4/12 anonim ***** válasza:
65%
Sehogy, mert nem fogják fel. Jó példa az említett tom és Jerry, gyerekként szinte mindenki az egérnek szurkolt, aztán amikor felnőtt, rájött, hogy az egér egy nagy g*ci és megdögölhetne már igazán. Na ez a különbség gyerek és felnőtt között.
2013. jún. 11. 17:18
 5/12 Makoscsiga ***** válasza:
59%

"Piroska és a farkas, Kékszakáll stb. mesékben levő rejtett(belelátott) szexualitás"

Ezt csak (esetleg) a felnottek látják bele, akik mát tisztában vannak a dolgokkal... eleve, a Kékszakáll nem is tudom, hogy hogyan jön a mese kategóriájába? Még egy olyan mesekönyvvel sem találkoztam, ahol benne lett volna, és a Piroskás mesében se látom, hogy hol lenne a szexualitás, pedig már elmúltam harmic. Nem vagy némileg szexuálisan túlfűtött? :)

Egyébként a mesék a gyerekek szocializációját szolgálják, és egyértelműen hasznosak erőszakkal, és mindennnel együtt.

2013. jún. 11. 17:27
 6/12 A kérdező kommentje:
diplomamunkámhoz kell, köszönöm, megy a zöld kéz
2013. jún. 11. 17:48
 7/12 anonim ***** válasza:
A gyerek ezekből annyit fog fel, hogy győzött a jó, és vesztett a gonosz. A többi már a felnőttek agymenése, ami egy kisgyerekben fel sem merül.
2013. jún. 11. 17:50
 8/12 anonim ***** válasza:
Az oroszlánkirályban konkrétan gyilkosság történik, pofonok csatannak el, harc dúl. Mégsem találkoztam olyan gyerekkel, akinek nem az az egyik kedvenc meséje. Ennyi erővel miről szóljanak a mesék? Akkor nem lesz izgalmas.
2013. jún. 11. 18:12
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Én csak érdekességképp épp tavaly végeztem egy kis házi kísérletet, ami konkrétan annyiból állt, hogy újra végignéztem gyerekkorom 15-20 évvel ezelőtti kedvenc meséit. Így felnőtt fejjel teljesen más volt, azt mondhatom.

Próbáltam visszaemlékezni, gyerekkoromban hogyan viszonyultam hozzájuk, hogyan néztem őket, és arra jöttem rá, hogy rengeteg dolgot fel sem fogtam belőlük, nemhogy a szexualitást (azt sem tudtam még gyerekkoromban, mit jelent ez a szó, hogy mit kellett volna figyeljek a mesékben, hogy szexualitást találjak bennük. Hacsak nem szájbarágósan, konkrétan erről szól a mese, az utalásokat a legtöbb gyerek szerintem nem fogja érteni), de sokkal triviálisabb dolgokat sem.

Pl a Pocahontas esetében fogalmam sem volt még kissrácként, mi az a gyarmatosítás, mik a haszna vagy a hátrányai, hogy mi is tulajdonképp az ellenségeskedés valódi háttere, stb... azt láttam, amit a mese mutatni akart a gyermekeknek, hogy vannak a jó indiánok, akik békében és boldogságban élnek, és a gonosz gyarmatosítók, akik el akarják venni az otthonukat. Na meg természetesen hogy a szerelem az fontos, és minden akadályt legyőz.

De mondhatnám azokat az örök klasszikusokat, mint a Kengyelfutó gyalogkakukk, Csőrike és Szilveszter vagy a Tom és Jerry, ahol a gyerekek még szintén csak azt látják, amit a mese láttatni akar velük, és szurkolnak annak a karakternek, akire felnőtt fejjel már úgy tekintenek, mint egy pimasz kis k*csög. Mert akkor már, több évtizednyi tapasztalattal máshogy értékeli az ember a képernyőn látott helyzeteket.

Hogy az erőszakra is kitérjek, én a magam részéről ostobaságnak, a probléma elterelésének, egy ál-ürügy kitalálásának tartom, mikor egy erőszakos kisgyerek esetében ráfogják, hogy a sok erőszakos videójáték meg tv-műsor miatt lett ilyen. Igen, és a többi gyerek, aki ugyanezeket nézi szabadidejében, azok miért nem erőszakosak?

A Dragon ball épp a gyerekkoromban élte a fénykorát itt Európa közepén. Jóformán minden korombeli bele volt pistulva, Son Goku volt mindenhol a téma, a szereplőket rajzolgattuk, DB kártyákat gyűjtöttünk és cserélgettünk, stb. Ennek ellenére soha egyetlen barátom vagy osztálytársam sem lett agresszív, noha mind ugyanazt néztük. Mert itt is azt értettük meg az illető animéből, vagy meséből, amit láttatni akartak. Vagyis hogy ki kell állni a szeretteinkért, segíteni kell a másikat, sosem szabad feladni, stb. Akármennyire is ellenzik egyesek, nagyon sok jó morális érték felfedezhető benne. A mögöttes tartalmon, esetleges logikátlanságokon a gyerek még nem kezd el gondolkodni, valószínűleg észre sem veszi őket. Amit lát, hogy Son Goku egy hős, mert mindenkin segít, mindenkit megment, és sokan próbálnának rá hasonlítani.

De akinek csak az jön le a Dragon Ballból, vagy az Oroszlánkirályból, vagy a Pocahontasból, vagy bármely más meséből, hogy ott verekednek, gyilkolnak, és ezután ős is verekedni akar, annak valami elkattant belül. És nem azért lesz agresszív, mert egy olyan mesét látott, hanem mert már eleve volt valami agyi defektje. Ilyen esetben viszont bármikor előtörhet belőle a hülyeség, anélkül is, hogy elkezdene meséket nézni. Normális ember már gyerekként is helyén tudja kezelni és a maga szintjén értelmezni a látottakat.

Szóval szerintem a mesebeli erőszak összeegyeztetése az agresszív emberekkel kb olyan, mintha a halálért a vizet tennénk felelőssé. Hisz bizonyított, hogy minden ember, aki csak meghal, élete során valamilyen formában kapcsolatba került a vízzel, nem?

2013. jún. 11. 20:43
 10/12 anonim ***** válasza:
52%
Mellesleg sokan az Oroszlánkirályban a főgonoszt(=Zordon) Hitlerrel azonosítják, aki toborozza a saját hadseregét(=hiénák). Van egy momentum is, amikor Zordon áll egy sziklán, miközben előtte vonulnak a hiénak. Tipikusan ugyanolyan, mint amikor Hitler beszédet mond.
2013. jún. 11. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!