Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ki volt Vámbéry Ármin felesége?

Ki volt Vámbéry Ármin felesége?

Figyelt kérdés
Ki tud róla valamit? Hol találok róla információt?

#feleség #Ármin #Vámbéry
2009. szept. 14. 19:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
2009. szept. 14. 20:30
 2/12 anonim ***** válasza:

Hát, ebből a linkből sokat nem tudsz meg, különösen nem a feleségéről...

Amúgy a "feleségét" Várady Matild-nak hívták, akiről ezt írják egy oldalon, hogy elfelejtett vele paphoz menni. Amolyan vadházasság lehetett :)

Ebből kifolyólag sajna nem süthettem el a viccet: Vámbéry Árminné volt a felesége ;)

2009. szept. 14. 21:28
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.Kedves második válaszoló! Érdekelne egy picit több is (honnan van az infó, ki volt ő). A Vámbéry Árminné szép leütés lett volna.
2009. szept. 15. 01:40
 4/12 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! :) Egy másik kérdezős oldalon találtam ezt a választ, de ma utána néztem és szerintem kicsit valamit félreolvasott az a válaszoló, mert én egy másik férfiról olvastam ugyanezt, bár azon az oldalon valóban szerepelt Vámbéry Ármin is. Azóta azonban nem dobott ki semmi értelmeset a gép, és utólagos bocs, h ellenőrzés nélkül másoltam át az illető válaszát. Azért még körülnézek rendes helyeken is, hátha lesz róla valami. Remélem nem ért kár emiatt, és még egyszer bocsi! Írok majd, ha lesz vmi és forrást is jelölök :D
2009. szept. 15. 14:36
 5/12 anonim ***** válasza:
Úgy tűnik csak a fiát, Rusztemet tartják fontosnak... kezd bosszantani a dolog :)
2009. szept. 15. 15:03
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Én is erre jutottam utána, hogy nem ő az a hölgy. A neten én sem találtam róla infót (még csak azt sem hogy létezett), bár Rusztem is csak megszületett valahogy:) A két híres ember között ennyire elsikkadt volna? Picit rejtélyes. Vagy annyira jelentéktelen volt? Viszont Árminról meg azt olvastam, hogy az angol titkosszolgálattal volt kapcsolatban.
2009. szept. 15. 20:30
 7/12 anonim ***** válasza:
Tyű, ez izgi... lehet, hogy Mata Hari volt a felesége? ;) Jó, tudom, időben nem nagyon stimmel, mert a fia után született 4 évvel, de lehet benne valami titkos dolog :) Amúgy azt is olvastam, hogy sántának született és sokat bántották emiatt, mankóval járt, gúnyolták, aztán lecserélte egy botra, amiért megküzdött nagyon. Ekkor én azt gondoltam, lehet, hogy a fogyatékossága, ill. az emiatt ért bántások miatt meg sem nősült? De Rusztem már csak valakitől megszületett. Ki kellene deríteni, hogy merre járt éppen 1871 körül (gondolom Törökországban), mert folyton úton volt. Meglehet, hogy a gyerek esetleg egy nem hivatalos kapcsolatból született? Aztán amikor nagyobb lett, Magyarországon nevelődött tovább... ehh, hihetetlen, hogy ennyire nem írnak róla itt semmit, pedig a Terebess honlapján egy csomó mindent végigolvastam miatta :D Britannica Hungaricanak meg csak az első 15 kötete van meg, sajna a V már nincs meg. Pedig lehet, hogy abban pont benne lenne. Az biztos, hogy rengeteget utazott ez a férfiú, nem lehetett egy leányálom a feleségének (gyermekének anyjának lenni), hacsak nem ő is valami kutató féle volt. Azért, ha valamit megtudsz, írd meg, jó?
2009. szept. 15. 21:40
 8/12 A kérdező kommentje:
Megvan a részeredmény. Vámbéry Árminné volt, tehát hites feleség. Forrás: Vámos Magda: RESID EFENDI c. könyve (Terebesss). Az ő forrását nem tudom. "Közvetlenül azután, hogy nyilvános rendes tanárrá lépett elő, nagyobb lakásba költözött, és feleségül vette az elég jómódú Arányi-Reinitz család leányát." Tehát továbbra sincs neve. "A munka volt az otthona, ez igaz. Az 'édes otthon'…, no nem… A valódi, az inkább savanykás ízű minálunk meg gyógyszerszagú… Szegény mama folyton betegeskedett. Hol az egyik fürdőhelyen kúrálták, hol a másikon. Mama keveset kapisgált apa munkájából, fiatalon sem érdekelte. Mindig csak azzal törődött, hogy fia porszemet se találjon a politúros bútorokon, s hogy jóízú étel kerüljön ki a konyhából. Ha ágyban feküdt folyton becsöngette a lányokat jelentéstételre, hogy mi történik az ő kis birodalmában. Most, mióta még inkább ágyhozkötött, még sűrűbben berreg a csengő. Apa imént azt mondta, három világrész látott be ennek a könyvtárszobának magasából. Mama, szegénykém, nem látott be soha többet, mint ezt a lakást. De gondot nem ismert a férje mellett. Lehetséges, hogy mióta az eszemet tudom, gyanítottam volna valami szívós, csendes unalmat közöttük? Elég furcsa, de lehetséges. Papa az egész világot érdekelte: Skandináviától Indiáig, Szibériától a Boszporuszig ezrek várták kíváncsia, mit mond, mit ír, mia jóslata. Mama kicsit magára hagyta… Vagy ő hagyta volna már réges-rég magára mamát, szórakozott-szívélyesen? Amikor mama nemcsak a személyzettel vágyott beszélgetni, mit tehetett volna? Lement uzsonnázni a barátnőivel. A Kuglerhez Gizella téren,(3) a Handliba (4)vagy néha nyáron, ha balzsamosan meleg volt az idő, propelleren át a Várkert kioszkban, a nagylombú fák alá. Hát ennek is vége. Mama hónapokig van távol a fürdőhelyeken, vagy itthon van távol, úgyhogy szinte ki sem mozdul a szobájából. Igaza van apának. Ki tudna eligazodni az emberi természeten? Mamában kibogozhatatlanul keveredett el a kicsinyesség a nagylelkűséggel. Világéletében krajcároskodott, cselédügyeken sopánkodott, s ugyanakkor mindig kész segíteni pénzzel, ajándékkal, néha csupán odafigyeléssel." Hát ennyi. Nem tűnik egy kielégítő kapcsolatnak így a távolból.
2009. szept. 16. 18:21
 9/12 anonim ***** válasza:

Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad. Nos, tényleg nem volt egy egyenrangú kapcsolat ez, sem intellektuális, sem személyes, lelki értelemben.

Ügyes vagy, hogy megtaláltad! Fogalmam sincs, hogy hány oldalt olvastam át róluk a Terebess honlapon :)) Mindenféle formában igyekeztem beírni a "feleség" szót, ragozva, ragozatlanul, rokon értelmű szavait, de semmi.. :D

Fogadd gratulációmat!

Amúgy ahogy olvastam, teljesen megelevenedett előttem a történet, ahogy leírta :)

Még egyszer köszi!

Üdv!

Kata

2009. okt. 8. 13:06
 10/12 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Vámbéry Ármin felesége Arányi Kornélia volt.

A kérdésedre a választ eme hiteles forrásban találod meg: a Vasárnapi Újság 1868. évi 6. száma Melléklete. Ezen a linken elérhető az újság: [link]

Egyébként kiegészíteném annyival, hogy a feleség teljes neve Rechnitz Arányi Kornélia volt. (Ez a saját családi dokumentumtárunkból származó adat.)

Üdvözlettel,

Arányi Zoltán

2013. jan. 9. 18:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!