Mi a szerepe a gyakran ismétlődő szavaknak egy regényben vagy egy mondókában?
Jaja… Ezért volt Magyarország államformája az átkosban „népi demokratikus köztársaság”.
nép: magyarul nemzetközösség
démosz: görögül nép
köz: ezt a betűkombinációt is írtam már valamikor, nem?
Háromszor volt elmondva, hogy demokrácia, aztán lóf*sz köze nem volt a demokráciához… De mennyivel hihetőbb volt!
Amúgy regényben a feszültség fokozására szokták használni a gyakran ismétlődő szavakat. Mondókákban inkább nyomatékosításra, vagy egyszerűen csak azért vannak, hogy könnyebb legyen őket megjegyezni.
A mondókákat kisgyerekeknek mondogatják. Az ismétlődő szavak játékosak, és könnyen megjegyezhetők.
Regényben az ismétlődő szavak nem szerencsések. Csak az író szókincse szegényes.
Csak akkor lehet létjogosultsága, ha a cselekmény okot ad rá, egy kis részletben.
A gyerekek szeretik, ha dolgok ismétlődnek. Egy mesét is sokszor szeretnek megnézni.
Szerintem így "barátságosabb" nekik, nem annyira ilyesztő.
Ha nem mondókáról van szó, akkor tényleg az elhitetés lehet cél. Bár engem zavar, ha ugyanaz elhangzik és pont az ellenkezőjét éri el.
Akik könnyen hipnotizálhatóak, náluk lehet, hogy beválik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!